
🔒 Börja odla nötter
I många år har vi arbetat med nötodling på Holma folkhögskola, som en del av skogsträdgårdskursen. I år startade vi också en specifik kurs i nötodling på Holma, där lärare och deltagare verkligen gör ett djupdyk i nötternas värld. I den här artikeln vill vi dela med oss några av de kunskaper som vi har samlat på oss. Hur gör du för att komma igång? Och hur kan du bidra till en nötrörelse i Sverige?
Sidan:
3
Antal sidor:
5
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Tiny house av eget virke och lera
Bygget av en verkstad i stolpverk och lera som ni kan läsa om i Åter 1 och 3/22 (skrivet av min man Rasmus Bengtsson) var bara starten av en intensiv byggperiod. Lite parallellt satte jag igång med att bygga ”tiny houset”, som är arbetsnamnet på det nya bygget. Jag vet emellertid inte om det är en korrekt beskrivning. Kalla det stationärt tiny house, gäststuga eller litet hus. När bygget var bestämt såg vi mängder av fördelar med ett isolerat hus till. Förutom att vara ett tonårstillhåll skulle vi kunna hysa in långväga släktingar och vänner, använda det som ett rofyllt yogahus/träningslokal eller övervintra känsliga växter framför de stora fönstrena i söder.
Sidan:
8
Antal sidor:
5
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Att nålbinda raka stycken
I denna andra del om den historiska tekniken nålbindning fokuserar vi på raka stycken och hur man använder sin egen tumme som mall. Men även hur man vänder, byter färg, gör mönstereffekter samt nålbinder och skarvar med tråd av annat material än ull.
Sidan:
13
Antal sidor:
5
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
2

🔒 Sjö- och kustnära växter
Det finns otroligt många ätbara växter som ofta förbises till förmån för mer kultiverade och effektiva sorter. I denna del kommer jag att fokusera på växter som trivs vid sjöar och kuster men som också kan odlas som vanligt i trädgården.
Sidan:
18
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
2

🔒 Sylt i krus
Krus eller kruka, från Höganäs eller annan tillverkare. Ett objekt med många olika användningsområden som de flesta har kommit i kontakt med. Antingen älskar man sina krus och vill ha fler eller så har man gömt undan dem i väntan på att veta vad de ska vara bra för. Att få ställa in mina krus fyllda med sylt i matkällaren är ren lycka.
Sidan:
21
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Bygg biogasrötkammare av IBC-tank
Biogas bildas vid nedbrytning av organiskt material som växtdelar och gödsel. I stora delar av världen och under lång tid har biogas framställts i små hushållsanläggningar för att ge hemmet energi att använda till uppvärmning, belysning och matlagning. I denna artikel får du lära dig hur det fungerar och hur du bygger din egen lilla enkubiksanläggning för att se om biogas är något för ditt självhushåll. I nästa nummer berättar vi hur du startar och matar din anläggning.
Sidan:
24
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
1

🔒 Strömmaköp Gammelgård del 2
Efter de första åren på Gammelgård med renovering och etablering av en skogsträdgård har vi verkligen kommit att uppskatta en underlättande infrastruktur som gör att vi orkar fortsätta utan att slitas ner.
Sidan:
27
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
2

🔒 Smaksättning av söta bakverk
I många traditionella konditoriprodukter som tårtor, bakverk och kakor används vanilj som smaksättare. En av de mest klassiska är vaniljkrämen. Det finns dock så mycket mer än vanilj man kan smaksätta en kräm med. I denna artikel får du tips om hur du kan använda råvaror från din egen trädgård att smaksätta konditorivaror med.
Sidan:
30
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
3

🔒 Sex principer för jordhälsa
”Att möjliggöra högsta tänkbara vitalitet i ekosystemen genom att människans behov tillgodoses”. Genom att ...? I en tid då klimatlarmen haglar samtidigt som anslagen till omställningsarbetet minskar kan det låta snudd på utopiskt. Men så lyder en nordisk definition av regenerativt lantbruk. Det handlar om att verka för friska ekosystem och samarbeta med naturen för att producera det vi behöver, samtidigt som vi faktiskt stärker landskapet och ger förutsättningar för mer liv.
Sidan:
32
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
1

🔒 Hjälpmedel vid montering och limning
Vi fortsätter i den här artikeln att tillverka två olika hjälpmedel som du har användning av när du monterar ihop delar i trä, t ex 90-graders hörn på en låda, ett skåp eller en hylla. Vi visar även en enkel fixtur för sammanfogning till runda former, t ex rundstavar eller grenar som spruckit.
Sidan:
36
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
7

🔒 Trampa, skyttla och slå
De fel som upptäcktes vid provvävningen, se Åter 3/2023, ska vara åtgärdade, skälet öppet och fint när tramporna trycks ner. Efter alla förberedelser är nu vävstolen redo för vävning. Blir det en matta planerad in i minsta detalj som den gamla garnryan på bilden eller en som vävs fritt från fantasin? Är det färgerna på trasorna som får tala eller är det husbehovet? Ska det gå fort eller sakta växa fram? Med många meter i varpen så finns det möjligheter för alla varianter. En sak är säker: så fort den första mattan börjar ta form i vävstolen så jobbar hjärnan vidare med nästa projekt. ”Hur blir det om man gör si eller så ...?”
Sidan:
38
Antal sidor:
6
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
6

🔒 Volontär för kunskap och insikt
Sommaren 2023 lämnade jag Landvetter för att bege mig till Mörhult i Småland. En resa både kroppsligt och mentalt. Rent faktiskt var jag på väg för att tillbringa två veckor på andelsjordbruket Gröönsgård för volontärarbete, men mitt mål var ett annat. Tillsammans med Mimmi, Nicklas, Balder, Idun och Sigge ville jag se om min dröm om ett framtida självhushåll var realistisk. Svaret skulle komma att bli ett ja, vilket födde tanken att försöka inspirera läsare av Åter till samma möjlighet – att få testa drömmen ”i verkligheten”.
Sidan:
44
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge