Maria och Roger sysslar bl a med skrivande, hantverk, odling, konstnärligt skapande, pedagogiskt och hälsofrämjande arbete.
Hemsidor: tinnerholmforlag.se och rogersnickare.se. Mejl: familjentinnerholm@gmail.com.
Instagram: @rogersnickare.

Författare: Maria & Roger Tinnerholm

Gör en limknekt

🔒 Gör en limknekt

När vi arbetar i trä med tillverkning av olika föremål, t ex små redskap och möbler, kommer vi aldrig ifrån behovet av olika tvingar och limknektar. Det är ganska dyra verktyg att införskaffa, såväl nytillverkade som begagnade. I den här artikeln visar vi hur du kan tillverka en limknekt i trä. En limknekt är en avlång tving där en spännkloss flyttas för grovinställning. Den används vid limning och sammanfogning av lite längre föremål, t ex bordsskivor. Den som beskrivs här är gjord för små limprojekt.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
8
Kategorier: Hantverk, Trä
Lästid: 7 minuter
Hjälpmedel vid montering och limning

🔒 Hjälpmedel vid montering och limning

Vi fortsätter i den här artikeln att tillverka två olika hjälpmedel som du har användning av när du monterar ihop delar i trä, t ex 90­-graders hörn på en låda, ett skåp eller en hylla. Vi visar även en enkel fixtur för sammanfogning till runda former, t ex rundstavar eller grenar som spruckit.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
7
Kategorier: Hantverk, Trä
Lästid: 7 minuter
Enkla hjälpmedel vid limning

🔒 Enkla hjälpmedel vid limning

I den här artikeln visar vi tips på hur du med enkla medel kan tillverka redskap som du använder i samband med limning av trä med fogar i olika vinklar, som till exempel tavelramar. Om du vill följa vår beskrivning slipper du köpa särskilda verktyg och kan på så vis spara några hundralappar.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
6
Kategorier: Hantverk, Trä
Lästid: 7 minuter
Gör ett strykmått och passare

🔒 Gör ett strykmått och passare

Vi fortsätter med verktyg som är användbara när du förbereder eller planerar ett snickeriprojekt eller inredningsdetaljer m m. I artikeln visar vi hur du kan tillverka ett strykmått som även kan fungera som passare.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
5
Kategorier: Hantverk, Trä
Lästid: 6 minuter
Anslagsvinkel och smygvinkel

🔒 Anslagsvinkel och smygvinkel

När du slöjdar och tillverkar föremål där det krävs exakthet i mått och vinklar har du stor nytta av olika anslagsvinklar. Det finns många olika modeller och storlekar av vinklar med anslag. I den här artikeln visar vi hur du kan tillverka din egen vinkel i den storlek du behöver samt en ställbar anslagsvinkel som har benämningen smygvinkel.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
4
Kategorier: Hantverk, Trä
Lästid: 8 minuter
Gör en träklubba

🔒 Gör en träklubba

Vi slöjdare och hantverkare som använder stämjärn, skölpar och bildhuggeriverktyg har stor användning för träklubbor i olika storlekar. Små bildhuggerijärn används tillsammans med små, lätta träklubbor, medan större stämjärn och skölpar används med större träklubbor. Vi ska i den här artikeln gå igenom vad som kan vara bra att tänka på när du tillverkar egna träklubbor.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
3
Kategorier: Hantverk, Trä
Lästid: 6 minuter
Filklämma

🔒 Filklämma

I den här artikeln ska vi titta på ett redskap som du förmodligen har använt någon gång i skolslöjden. Filklämman är ett hjälpmedel som du har användning för vid fastsättning av mindre föremål och material då du t ex sågar, raspar eller filar och behöver mer utrymme för slöjdarens händer och verktyg än du har i en hyvelbänk. Det här redskapet hittar du inte i någon vanlig byggvarubutik och den är inte heller så vanlig på loppisar.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
2
Kategorier: Hantverk, Trä
Lästid: 6 minuter
Sågjigg och lövsågsbräde

🔒 Sågjigg och lövsågsbräde

I den här artikelserien kommer vi att ge tips och idéer om olika verktyg och redskap som du kan tillverka själv, huvudsakligen i trä. Flera av verktygen finns också att köpa i byggvaruhandeln, men inte alla. Dock sparar du några kronor genom att tillverka själv, samtidigt som du lär dig nya saker. Kanske upptäcker du nya redskap som du inte kände till sedan tidigare.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
1
Kategorier: Hantverk, Trä
Lästid: 6 minuter
Laga och renovera gamla sågar

🔒 Laga och renovera gamla sågar

Sågar finns i många olika varianter och kanske har du en favorit. Ibland kan du behöva se över din såg och eventuellt laga eller fixa till den och göra den mer funktionsduglig. De flesta sågar som säljs idag är dock tandspetshärdade, vilket innebär att tänderna ska hålla länge och när de eventuellt går sönder är det dags att köpa en ny såg. Det gäller dock inte alla sågar och även de som är tandspetshärdade kan må bra av lite underhåll ibland. Vi går i den här artikeln igenom lite om lagning, underhåll samt återanvändning av sågar och sågblad.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
8
Laga och renovera gamla yxor

🔒 Laga och renovera gamla yxor

Gamla yxor finns i många olika modeller och har blivit allt mer populära på begagnatmarknaden. Har du tur så kan du hitta yxhuvuden i fyndlådor på loppis eller på auktioner. Vi ska i denna artikel gå igenom hur du kan renovera en yxa genom att tillverka ett nytt skaft och fräscha upp ett gammalt yxhuvud.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
7
Laga trädgårdsredskap med skaft

🔒 Laga trädgårdsredskap med skaft

Vi samlade ihop en del gamla trasiga verktyg och delar till verktyg för att se vad vi kunde använda dem till. En del material var alltför slitna för att brukas, då trähandtag murknat och rostiga fästen blivit för dåliga. Dock fanns det en hel del verktyg som med vissa åtgärder kunde komma till användning och till viss del också få förnyat användningsområde. Vi skriver om några av dessa verktyg i den här artikeln och hoppas kunna inspirera dig som läsare att inte slänga det som kan lagas och förnyas.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
6
Renovera små trädgårdsverktyg

🔒 Renovera små trädgårdsverktyg

Innan vintern kom samlade vi ihop några av de verktyg som behövde lite extra omsorg innan det blir dags för vårsådd och planteringar till sommaren. Det är en kultivator med sneda pinnar, rostangripna små spadar och handtag som behöver slipas och behandlas. Dessa verktyg är också utgångspunkt för den här artikeln. Något verktyg är också ett loppisfynd som behövde lite behandling innan användande.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
5
Laga en spade

🔒 Laga en spade

Vi har börjat se över de redskap som blivit dåliga och behöver fixas inför vårbruket i vår trädgård. Valet för den här artikeln föll på en spade, men det går bra att använda tipsen till andra liknande redskap, som till exempel en grep.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
4
Laga och renovera dina köksredskap

🔒 Laga och renovera dina köksredskap

Vi spenderar mycket tid i köket med bakning, matlagning, syltning och saftning. Genom åren har vi samlat på oss diverse redskap, nya och gamla, inköpta och ärvda. Några har kommit att bli favoriter och dessa vill vi gärna underhålla och bevara för att kunna fortsätta att använda även i framtiden. I den här artikeln tittar vi på några vanliga verktyg i köket och hur vi kan laga och renovera dem.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
3
Lästid: 6 minuter
Restaurera hyvlar

🔒 Restaurera hyvlar

I den här artikeln ska vi titta närmare på hur du kan laga och fixa de vanli­ gaste hyvlarna, som kanske erövrats på loppis eller hittats i snickarboden på torpet du övertagit.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
2
Laga knivar, stämjärn och skölpar

🔒 Laga knivar, stämjärn och skölpar

Har du fyndat verktyg på loppis eller i något gammalt uthus? Det kan vara bättre än du anar. Gamla verktyg kan vara av mycket bättre kvalité än de du hittar i en järnaffär idag. Verktygen kan vara lite rostiga, dåligt slipade eller med trasiga handtag. Det behöver dock inte vara ett så stort problem. Med relativt enkla medel kan du rusta upp och laga dessa verktyg. I den här artikeln har vi valt ut några knivar och skölpar som vi lagar. Stämjärn och skölpar har likvärdiga handtag och således innefattar beskrivningen av skölpar även stämjärn.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
1
Slöjda pall

🔒 Slöjda pall

I början av artikelserien om bruksslöjd berättade vi om vår svenska hemslöjdstradition och hur den växte fram ur de behov som uppstod i hem och på gårdar. Vi har under artikelseriens gång arbetat med färskt virke, något som även var vanligt i andra hantverksskrån. Inom möbelsnickeriet användes kombinationen av torrt och färskt virke för att erhålla starka sammanfogningar, framför allt inom tillverkning av stolar, t ex pinnstolar. I den här artikeln tänker vi närma oss den delen av möbelsnickeriet genom att beskriva hur du kan tillverka en pall av torrt och färskt virke.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
8
Kategorier: Hantverk, Trä
Lästid: 7 minuter
Slöjda en grind

🔒 Slöjda en grind

I somras tog vi bort sly som vi hade tillverkat olika växtstöd av. Då blev det kvar en del krokiga grenar och lite grövre stammar. Det blev luftigare på vissa ställen i trädgården, men det uppstod också oönskade ingångar som vi ville stänga för. Därför bestämde vi oss för att tillverka en grind av det material som blev över. Vi har sett fina grindar i sommar, då vi bland annat besökt några fäbodar. De är tillverkade av krokiga grenar som monterats ihop. Vi inspirerades av den typen av grindar som är vildare i sin utformning med ett uttryck som känns naturnära.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
7
Kategorier: Hantverk, Trä
Lästid: 6 minuter
Växtstöd

🔒 Växtstöd

I den här artikeln visar vi hur du kan använda en del av det sly och småträd, som ofta rensas bort i trädgården, till att tillverka växtstöd, spaljéer och andra stolpar och pinnar som du kan ha nytta av till dina odlingar. Du kan tillverka enkla praktiska eller extra fina dekorerade växtstöd på relativt kort tid.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
6
Lästid: 6 minuter
Krattor och räfsor

🔒 Krattor och räfsor

Nu är våren här! Kanske är du i full färd med förberedelser i ditt trädgårdsland eller krattar bort det sista av fjolårets gräs, löv och kvistar i din trädgård. Då kan du behöva en kratta eller en räfsa. Idag har träkrattorna återigen blivit populära och finns att köpa i handeln, men du kan också med enkla medel tillverka en egen. I den här artikeln ska vi lära oss lite om hur man gjorde räfsor förr. Krattans konstruktion och utseende beror lite på var eller hur du skall använda den. I artikeln får du instruktioner i hur du kan göra en egen träkratta, utifrån färskt och torkat trämaterial.
Tidning:
Antal sidor:
3
Seriedel :
5
Lästid: 8 minuter
Slevar och kåsor

🔒 Slevar och kåsor

Den här artikeln i serien Bruksslöjd handlar om tillverkning av slevar och kåsor. Vi tittar på hur vi väljer material och vad som kan vara bra att tänka på när vi täljer för att bibehålla hållbarheten i föremålet. Vi går också igenom torkning av olika arbeten, där föremålen är lite större och behöver längre torktid. Som tidigare arbetar vi således i färskt virke.
Tidning:
Antal sidor:
3
Seriedel :
4
Kategorier: Hantverk, Trä
Lästid: 8 minuter
Hängare & krokar

🔒 Hängare & krokar

I vår serie om bruksslöjd går vi vidare med föremål som du kan ha användning för i hemmet eller på gården. Vi tillverkar olika hängare och krokar som kan användas för upphängning av verktyg, andra redskap och kläder. Som i tidigare artiklar utgår vi från färskt trä. Vi går igenom de verktyg du behöver och hur du använder dem, samt hur du kan dekorera och utsmycka din hängare eller krok.
Tidning:
Antal sidor:
3
Seriedel :
3
Kategorier: Hantverk, Trä
Lästid: 8 minuter
Sked, smörkniv och potatissticka

🔒 Sked, smörkniv och potatissticka

Som uppföljning till artikeln om krympburkar ska vi denna gång visa hur man tillverkar några mindre föremål som man har stor användning av i köket. Vår utgångspunkt är som sist att vi arbetar med färskt trä som under arbetets gång torkas och dekoreras. Vi går igenom hur man tillverkar en mindre sked, en dekorativ potatissticka och en smörkniv. Du får lära dig hur du med enkla medel från grunden kan tillverka, dekorera och måla ditt slöjdföremål.
Tidning:
Antal sidor:
3
Seriedel :
2
Kategorier: Hantverk, Hushåll, Trä
Lästid: 7 minuter
Krymp­burkar

🔒 Krymp­burkar

Krympburkar slöjdas av både färskt och torkat virke. Den råa urholkade stammen krymper när den torkar och smiter då åt runt den inkilade, redan torkade, bottenplattan. Ett slöjdprojekt som ger praktiska, vackra och personliga förvaringskärl till hushållet.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
1
Kategorier: Hantverk, Trä
Lästid: 7 minuter
X
Jag godkänner cookies : )