FAQ – Frågor & svar

Hur får man tillgång till artiklar?

Artiklar låses upp vid köp av tidningen de ingår i, i nätversion eller pappersformat. Om det inte är något lås framför titeln så är det fritt fram. Du behöver vara inloggad med det konto som köpet är registrerat på. I dagsläget är inte alla gamla konton uppladdade, så vill du få tillgång till artiklar ur tidningar du köpt tidigare kan du beställa något i butiken och ange ditt prenumerantnummer i kassan, så laddar jag upp dina tidigare beställningar manuellt. Det kan dock ta ett par dagar.

Att kunna läsa enskilda artiklar online är i dagsläget gratis för Åters läsare. Detta kan komma att ändras om tidningens ekonomi så kräver.

Jag är inloggad men har ändå inte tillgång till mina artiklar?

Det kan antingen bero på att du köpt tidningarna tidigare och de inte är uppladdade till denna nya butik, eller att du råkat skapa dubbla konton genom att ange olika epostadresser. Lämna ditt prenumerantnummer och en kommentar i kassan, eller skicka ett mail till ater@alternativ.nu så löser vi det.

Hur läser man artiklarna?

I dagsläget finns bara knappt 500 av de nästan tusen artiklarna inlagda, och dessa är hittills bara inlagda som pdf-filer. För att läsa dem klickar du på den lilla boken i artikeln och bläddrar sedan som i en vanlig tidning, fast med musen, pekplattan, fingret eller piltangenter. På sikt ska alla artiklar även läggas in “på riktigt” i löpande text som är lättare att läsa.

Hur läser man nätversionen av en hel tidning?

På samma sätt som artiklar, klicka på den lilla boken. Du hittar nätversionen på 5 ställen:

Varför kan man inte ladda ner de artiklar och nättidningar man köpt?

Anledningar till beslutet att endast erbjuda artiklarna online istället för nedladdning är bl a:

 • Det är bökigare för användaren att hantera nedladdade pdf-filer på olika enheter, än att bara logga in från vilken enhet som helst och ha tillgång till sina artiklar.
 • En tanke är att artiklarna ska kunna uppdateras med fräscht material men även rättas om det smugit sig in felaktigheter, då är det bättre man läser en aktuell version än en gammal nedladdad.
 • Nedladdade pdf-filer kan börja spridas på nätet. Även om Åters främsta syfte är just att sprida bra information så krävs det att folk betalar för materialet för att vi ska ha råd att framställa det. Dessutom är det en trygghet för författarna att deras, ibland personliga texter, inte sprids vind för våg utan endast till de som är så pass seriöst intresserade av självhushållning att de kan köpa en tidning.
 • Om en författare skulle behöva ta bort eller ändra personuppgifter i en text, eller anonymiseras, är detta möjligtom artiklarna inte är nedladdningsbara.

Om Åter i framtiden tvingas lägga ner denna tjänst kommer detta meddelas och köpta artiklar kunna laddas ner.

Hur ger man bort Åter?

För att ge bort gamla nummer av Åter eller en prenumeration sätter man in en slant på Pg. 125 05 65 – 7 eller swishar till 123 196 23 07. Ange vad det gäller och vem det ska till. Det går också att skicka ett mail till ater@alternativ.nu. Tyvärr går det inte att ge bort Åter via butiken ännu, det krånglar bara till ditt eget prenumerationskonto om du använder det. Jobbar på en smidigare lösning…

2 tankar om “FAQ – Frågor & svar

 1. Anna-Karin Bäckström says:

  Jag har en fråga. Jag försöker läsa på om Filklämma, men kommer bara till bilden och att den finns i ett speciellt nummer. Hur går jag vidare för att veta hur jag ska göra en?

  • Petter Bergstrom says:

   Hej Anna-Karin. För att kunna läsa en hel artikel behöver du ha köpt numret som den ingår i, antingen i nätversion eller pappersform. Om de finns tillgängliga så visas två köpknappar, en för nätversion och en för papperstidning. Du bör få tillgång till artikeln direkt när köpet är klart.

Lämna ett svar