Skip to content
Alternativ.nuAlternativ.nu
  • Forum
  • Tidningen Åter
  • Artiklar
    • Alla
    • Odling
      130
      Inomhusodling
      4
      Fröodling
      3
      Grönsaker
      15
      Växthusodling
      5
      Svampodling
      4
      Frukt & bär
      21
      Spannmål och foder
      13
      Övrigt om odling
      71
      Mat & tillvaratagande
      135
      Vegetariskt
      9
      Bröd
      6
      Kött och fisk
      35
      Mejeriprodukter
      14
      Drycker
      19
      Frukt och bär
      5
      Övrigt om mat & tillvaratagande
      50
      Hantverk
      140
      Keramik
      6
      Korgflätning
      14
      Trä
      36
      Metall
      7
      Övrigt hantverk
      33
      Skinn
      12
      Textil
      34
      Djur
      122
      Fiskodling och vattenbruk
      5
      Andra fjäderfän
      15
      Kaniner
      8
      Kor
      6
      Brukshästar
      9
      Övrigt om djur
      19
      Andra husdjur
      2
      Höns
      11
      Biodling
      19
      Grisar
      5
      Getter
      14
      Får
      12
      Bygga & Bo
      130
      Bygga och renovera
      3
      Ekobyar
      6
      Vatten och avlopp
      11
      Uppvärmning
      21
      Övrigt om bygga & bo
      53
      Timring
      19
      Elproduktion
      8
      Ler- & halmbygge
      20
      Läsarbrev & Reportage
      150
      Utlandsreportage
      9
      Utflyttarbrev
      100
      Levnadsskildringar
      4
      Hemma-hos-reportage
      24
      Kursreportage
      15
      Övriga ämnen
      351
      Bokrecensioner
      5
      Småtips och notiser
      5
      Hemberedskap
      6
      Trädgård
      3
      Friluftsliv
      8
      Huskurer
      15
      Självhushållning allmänt
      16
      Permakultur
      14
      Kooperativ
      6
      Samhälle
      5
      Ekonomi
      4
      Naturvård
      13
      Självhushållning i stan
      9
      Samarbete
      18
      Jakt och fiske
      28
      Vilda växter
      45
      Fordon & transporter
      8
      Återbruk
      22
      Socialt
      8
      Inkomster från gården
      36
      Skogsbruk
      18
      Hälsa
      6
      Örter
      16
      Redskap, verktyg och maskiner
      21
      Hygien
      7
      Hushåll
      15
      Barn
      17
      Skadedjur
      13
      Övrigt
      17
  • 0 kr

    Varukorg

    Du har inga produkter i varukorgen.

Åter 4/15
Butik / Uncategorized

Åter 4/15

30 kr

Läs hela tidningen i nätversion här

  • Utbyggnad med snedtak
  • Den småländska rävfällan
  • Fermenteringsfestivalen
  • Kombucha
  • Riktiga raggsockor
  • Sticka och virka dina egna kläder
  • Självhushållningsfestival och nätverksskapande i Skärstad
  • Honung, kålrot & vitlök
  • Tempeh
  • Mies & Ericas nybörjarbrev nr 9
  • Tillaga mört, id & braxen
  • Ett mångsidigt nyttodjur
Nätversion

30 krLägg i varukorg

Papperstidning 

30 krLägg i varukorg

Nollställ
Cart
  • Beskrivning
  • Mer information
Sidan:
3
Serie:
Stolp- & timringsteknik
Del I Serie:
4
Författare:
Sven-Gunnar Håkansson

🔒 Utbyggnad med snedtak

Utrymme under tak kan man inte få för mycket av på en aktiv gård och en utbyggnad med snedtak är en förhållandevis enkelt sätt att öka på ytan. Jag använder här stolpteknik som ger ett mer robust och stabilt intryck än ett vanligt lösvirkesskjul, samtidigt som det kräver mindre arbete och virke än vid traditionell timring.
Bygga & Bo, Timring
Sidan:
6
Serie:
Jakt
Del I Serie:
20
Författare:
Leif Häggström

🔒 Den småländska rävfällan

Den gångna sommaren lade vi om vårt ladugårdstak. Vi lade plåt som vi fick väl förpackat från fabriken. När taket låg på plats fanns det stora mängder förpackningsmaterial kvar, det mesta 3” eller 4” reglar. Reglarna kändes inte tillräckligt fräscha att använda till någon konstruktion i någon av våra byggnader. Istället valde jag att bygga ytterligare en rävfälla. Denna gång den klassiska småländska rävfällan, som har beteckning L058 i Naturvårdsverkets förteckning över godkända fällor.
Jakt och fiske, Övriga ämnen, Skadedjur
Sidan:
8
Författare:
Marita Pahlén & Staffan Arvegård

🔒 Fermenteringsfestivalen

Den 4 september hölls Sveriges första fermenteringsfestival någonsin i Ud⁠debo i Västergötland. Levande Kultur var namnet på festivalen tillägnad de bakterier och svampar som förädlar och bevarar mat. Surdegsbröd, miso, tempeh, vinäger, surkål var några av de produkter besökarna fick lära sig att tillverka och dagen avslutades med en storslagen buffé med fermenterade maträtter.
Kursreportage, Läsarbrev & Reportage, Mat & tillvaratagande, Övrigt om mat & tillvaratagande
Sidan:
9
Författare:
Karlien de Temmerman

🔒 Kombucha

Kombucha är en asiatisk fermenterad te­dryck. I västvärlden har kombucha fått en helig livselexir-status. Man tilldelar den en hel rad mirakulösa hälsofördelar som evig ungdom, anticancer, anticandida, mental skärpa, och varför inte, rentav lycka. Det skadar inte att ta kombucha-myten, som påminner väldigt mycket om sprängticka-myten, med en stor nypa salt. Gott är det i alla fall, och lätt att göra.
Drycker, Mat & tillvaratagande
Sidan:
11
Författare:
Stina Pernholm & Karlien de Temmerman

🔒 Tempeh

Tempeh är ett fascinerande livsmedel. Det kan beskrivas som en kaka av sojabönor som hålls ihop av ett svamp­mycel. När mögelsvampen (Rhizopus oligosporus eller Rhizopus oryzae) växer förändras bönornas smak, konsistens och näringstillgänglighet. Resultatet blir gott, nyttigt och otroligt användbart.
Mat & tillvaratagande, Vegetariskt
Sidan:
12
Författare:
Mie Felth & Erica Wheeler

🔒 Mies & Ericas nybörjarbrev nr 9

I Åter 1/14 påbörjade Erica Wheeler och Mie Felth, som inte träffats, en brevväxling för att utbyta erfarenheter och tankar runt sina nyligen påbörjade liv som självhushållare. Här är deras nionde brev till varandra.
Läsarbrev & Reportage, Utflyttarbrev
Sidan:
14
Serie:
Ta vara på "skräpfisken"
Del I Serie:
1
Författare:
Anita Storm

🔒 Tillaga mört, id & braxen

Hur många har ätit fiskar som mört, braxen eller id? Inte många skulle jag tro. Här ska jag försöka ge en bild av hur ni kan använda dem i er matlagning och få till stånd bra mat. Mörten är mild i smaken och passar bra till både inläggningar, rökning och gravning. Stora braxnar och idar är feta fina fiskar att göra i ugn eller röka.
Kött och fisk, Mat & tillvaratagande
Sidan:
16
Serie:
Getkunskap för tvåbenta
Del I Serie:
3
Författare:
Christina Liljerås

🔒 Ett mångsidigt nyttodjur

Getter är bra att ha till mycket! I det gamla självhushållande bondesamhället, där getterna var mycket fler än vad de är idag, fick alla djur komma till maximal nytta. Även om geten i första hand var till för att ge mjölk, fick hon också komma till användning på många andra sätt, både som levande och sedan som död. Den här artikeln, den tredje i Åters serie, handlar om en del av den nytta och glädje du och din omgivning kan ha av getter.
Djur, Getter
Sidan:
19
Författare:
AJ Ericsson

🔒 Riktiga raggsockor

Alla har hört talas om raggsockor, men nästan ingen vet varför det heter ”ragg”-sockor. Förr gjorde man grova sockor mer hållbara genom att klippa sina getter och blanda in getraggen i ullen innan man spann sockgarnet.
Djur, Getter, Hantverk, Textil
Sidan:
20
Författare:
Maria Eriksson

🔒 Sticka och virka dina egna kläder

Att sticka och virka sina egna kläder i naturmaterial kan ge den mest ovane handarbetaren stolta ögonblick och värmande plagg. I den här artikeln vill jag visa att man inte behöver vara erfaren med stickor och virknålar för att kunna göra fina tröjor, västar och annat till höstens och vinterns utedagar.
Hantverk, Textil
Sidan:
25
Författare:
Sofia Kjellström, Maria Larsson och Silvia Sutter

🔒 Självhushållningsfestival och nätverksskapande i Skärstad

Förra året startade vi ett litet lokalt nätverk och en festival för självhushållningsintresserade. I år har vi försökt vidare utveckla verksamheten och tänkte här berätta lite om det i förhoppningen att det ska hjälpa och inspirera andra som vill dra igång liknande i sin bygd.
Kursreportage, Läsarbrev & Reportage, Övriga ämnen, Samarbete
Sidan:
27
Serie:
Gunillas örter
Del I Serie:
14
Författare:
Gunilla Kvarnström

🔒 Honung, kålrot & vitlök

Honung bra till mycket. Extra bra blir den tillsammans med kålrot eller vitlök.
Huskurer, Övriga ämnen
Vikt Inte tillgänglig
Format

Papperstidning, PDF

  • Forum
  • Tidningen Åter
  • Artiklar
  • Forum
  • Om tidningen Åter
  • Alla tidningar 1998-2020
  • Alla artiklar ur Åter
  • Odling
    130
    Inomhusodling
    4
    Fröodling
    3
    Grönsaker
    15
    Växthusodling
    5
    Svampodling
    4
    Frukt & bär
    21
    Spannmål och foder
    13
    Övrigt om odling
    71
    Mat & tillvaratagande
    135
    Vegetariskt
    9
    Bröd
    6
    Kött och fisk
    35
    Mejeriprodukter
    14
    Drycker
    19
    Frukt och bär
    5
    Övrigt om mat & tillvaratagande
    50
    Hantverk
    140
    Keramik
    6
    Korgflätning
    14
    Trä
    36
    Metall
    7
    Övrigt hantverk
    33
    Skinn
    12
    Textil
    34
    Djur
    122
    Fiskodling och vattenbruk
    5
    Andra fjäderfän
    15
    Kaniner
    8
    Kor
    6
    Brukshästar
    9
    Övrigt om djur
    19
    Andra husdjur
    2
    Höns
    11
    Biodling
    19
    Grisar
    5
    Getter
    14
    Får
    12
    Bygga & Bo
    130
    Bygga och renovera
    3
    Ekobyar
    6
    Vatten och avlopp
    11
    Uppvärmning
    21
    Övrigt om bygga & bo
    53
    Timring
    19
    Elproduktion
    8
    Ler- & halmbygge
    20
    Läsarbrev & Reportage
    150
    Utlandsreportage
    9
    Utflyttarbrev
    100
    Levnadsskildringar
    4
    Hemma-hos-reportage
    24
    Kursreportage
    15
    Övriga ämnen
    351
    Bokrecensioner
    5
    Småtips och notiser
    5
    Hemberedskap
    6
    Trädgård
    3
    Friluftsliv
    8
    Huskurer
    15
    Självhushållning allmänt
    16
    Permakultur
    14
    Kooperativ
    6
    Samhälle
    5
    Ekonomi
    4
    Naturvård
    13
    Självhushållning i stan
    9
    Samarbete
    18
    Jakt och fiske
    28
    Vilda växter
    45
    Fordon & transporter
    8
    Återbruk
    22
    Socialt
    8
    Inkomster från gården
    36
    Skogsbruk
    18
    Hälsa
    6
    Örter
    16
    Redskap, verktyg och maskiner
    21
    Hygien
    7
    Hushåll
    15
    Barn
    17
    Skadedjur
    13
    Övrigt
    17
  • Logga in

Logga in

Glömt lösenordet?

Registrera

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our integritetspolicy.