Författare: Anita Storm

Fårskallar, blod & inälvor

🔒 Fårskallar, blod & inälvor

Vi behöver bli bättre på att ta tillvara hela djuret när vi slaktar. Av respekt för djuret och av resursskäl, för de näringsrika råvarorna och de goda smakerna. Jag har tillbringat tid med äldre per­soner­ som lärt mig traditionella sätt att ta tillvara annat än bara kött från djur, speciellt från får. Jag vill här berätta om de saker som jag fått uppleva tillsammans med dem, samt om de råvaror som min mamma ännu tar tillvara
Undertitel:
Ta vara på mer vid slakten
Tidning:
Antal sidor:
3
Författare: Anita Storm
Lästid: 11 minuter
Fettgarvning av fårskinn

🔒 Fettgarvning av fårskinn

Många fårägare drömmer om att garva egna fårfällar av sina får. Att garva med fett ger en slitstark och framför allt kemikalie­fri fäll. Det är egentligen inte så svårt men det krävs en del kunskap om de kritiska skedena och arbetsgången, samt tid förstås.
Tidning:
Antal sidor:
3
Författare: Anita Storm
Kategorier: Djur, Får, Hantverk, Skinn
Lästid: 10 minuter
Fiskfärs och fiskkorv

🔒 Fiskfärs och fiskkorv

Köttkvarnen (eller stavmixern) är ett underskattat redskap i fisksammanhang, det finns många goda rätter som bygger på malt fiskkött. Fiskfärs är också ett bra sätt att använda ”smartfisk”, dvs mörtfiskar och andra outnyttjade fiskarter med mycket ben, som t ex gädda
Tidning:
Antal sidor:
1.7
Seriedel :
3
Författare: Anita Storm
Lästid: 6 minuter
Vinterfisken & dess rom

🔒 Vinterfisken & dess rom

Rom är nordens superfood under vinterhalvåret. Under vintern kan man ta tillvara härlig rom från flera olika fiskar. Hornsimpans rom kan ha många olika färger, medan lakens rom har mycket små romkorn. Om du får en fisk som har massor med rom när du rensar den, vet du då hur du ska bära dig åt för att ta tillvara den? I denna artikel är fokus fisk som man får under vintern och vårvintern vars rom man kan ta till vara.
Undertitel:
Tillaga lake, hornsimpa, gädda och nors
Tidning:
Antal sidor:
3.2
Seriedel :
2
Författare: Anita Storm
Lästid: 12 minuter
Tillaga mört, id & braxen

🔒 Tillaga mört, id & braxen

Hur många har ätit fiskar som mört, braxen eller id? Inte många skulle jag tro. Här ska jag försöka ge en bild av hur ni kan använda dem i er matlagning och få till stånd bra mat. Mörten är mild i smaken och passar bra till både inläggningar, rökning och gravning. Stora braxnar och idar är feta fina fiskar att göra i ugn eller röka.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
1
Författare: Anita Storm
Lästid: 7 minuter
X
Jag godkänner cookies : )