
Från självhushåll till andelsjordbruk
Över hela Sverige startas det andelsjordbruk. Det är en modell som passar perfekt för självhushållaren som vill börja sälja en del av sin produktion. Lika bra passar den för den som inte själv vill odla eller hålla djur, men som vill vara med och bygga en småskalig, resilient, hållbar och lokal matproduktion. Eller till den som befinner sig mittemellan: självhushållaren som vill komplettera sin egen produktion med produkter från en närliggande gård. Här är min berättelse om vägen från självhushållare till andelsjordbrukare.
Sidan:
3
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Stolpar av kluven ek
För några år sedan tog jag tillvara några raka fina grenar från en nyfälld ek. Så inleddes de första trevande försöken att klyva ek till stolpar. Inför den här artikeln har jag sökt svar på egna frågor kring ”ekstolpens magi”. Hur klyver man? Vad gör ekstolpen så beständig? Varför ekstolpar?
Sidan:
6
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Ungerskt ullsvin
Mangalitza eller ungerskt ullsvin har på kort tid seglat upp som krögarnas favorit. Med dess mycket marmorerade kött och delikata fett är den utan tvekan den bästa charkgrisen i världen. Men dessa fantastiskt underliga ”frisar” med ull som får är även värdefulla i självhushållningen.
Sidan:
8
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Ekohuset i Gammelsträng
Vi – Lisa och Niklas – hade ingen gemensam dröm om livet på landet men en gnagande känsla av att livet med heltidsjobb och långt till ”riktiga” skogar i Stockholm inte var för oss. Efter ett antal besök i vackra Hälsingland och Norrbo där Lisas föräldrar bor, och insikten om hur billigt det är med mark här uppe, började drömmen om att bygga ekologiskt ta form i huvuden och snart på ritblock.
Sidan:
11
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Mitt första år som biodlare
Biodling är nästintill den optimala hobbyn. På ett bräde bidrar den till den biologiska mångfalden, gynnar den livsviktiga pollineringen, ger en rikare blomstring och producerar flera supernyttiga produkter. Och inte minst är det otroligt intressant att umgås med dessa kollektivt intelligenta individer!
Sidan:
14
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Orangeriet i Hestra, del 3
I maj förra året började jag bygga ett 80 kvm stort orangeri mot ladugården. Jag bygger det med återanvänt material jag hittar runt omkring, och helst vill jag inte att bygget ska kosta något alls. Väggar och det mesta av taket är nu på plats. Jag stötte på lite motgångar med det sistnämnda och väntar nu på att en lösning ska visa sig. I detta avsnitt visar jag istället lite av den inomhus miljö jag bygger inne i orangeriet.
Sidan:
16
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Ölbryggning för nybörjare
Det bubblar där hemma i var och varannan stuga nuförtiden. Öl, mjöd, cider, kombucha och liknande produkter är åter på modet men vad är det egentligen man ska tänka på när det gäller att brygga och jäsa själv och vad behöver man för prylar?
Sidan:
18
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Bossgårdens grönsaksodling
Sedan nio år tillbaka odlar jag och min fru Sanna grönsaker tillsammans på Bossgården utanför Tidaholm. På ungefär 4 000 kvm producerar vi grönsaker som ger tillräckliga intäkter för att vi skall kunna försörja oss på gården. I den här artikeln beskriver jag hur vi har lagt upp vår odling och vilka metoder vi använder för att arbetet skall bli rationellt.
Sidan:
22
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Egen såpa av björkaska
Tidigare har jag berättat om hur man gör en svag lut av björkaska, att använda som rengöringsmedel och tvätt medel. Här visar jag hur man kokar såpa av björkaskeluten tillsammans med valfritt fett. Såpa kan användas till mycket och har man tillgång till fett efter slakten så blir såpan både gratis och ekologisk.
Sidan:
26
Antal sidor:
1.5
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Smälta talg
Vill man koka såpan på talg eller ister bör den tas om hand och smältas ganska omgående efter slakt. Så här går det till.
Sidan:
27
Antal sidor:
0.5
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Vedhantering i södra Lappland
De flesta som bor på landsbygden har ett förhållande till hur man hanterar den ved som behövs för att värma sitt hus. Det är ofta olika från person till person beroende på omständigheterna. Jag ska här beskriva ett sätt som jag funnit ge torr fin ved som är lätt att elda i min eldstad.
Sidan:
28
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Rivendällgården
Vad prioriteras i vårt samhälle? Varför är dagens främsta fokus iPhone och Instagram? Finns det något mer betydelse fullt än att ta en fika? Är vårt samhälle byggt på gemenskap och samhörighet? Är livet en tävling, och i så fall, vem tävlar jag mot, och varför vill jag vinna? Är jag en individ som kan köra mitt eget race, eller är jag en del av något som jag måste uppmärksamma och vårda? Om jag ser in i min kärna, känner jag självförverkligande? Upplever jag att det jag gör är meningsfullt? Denna sortens frågor är vad som ledde oss till våra fullkomligt igenvuxna 1,8 hektar, självhushållning och ändlösa möjligheter.
Sidan:
32
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge