🔒 Självhushållning i Jyamrung, Nepal

Jag hade fått beskrivet att det skulle vara som att resa tillbaka till medel­tiden. Det jag möts av är ett odlings­system och en livsstil helt anpassat till platsens förutsättningar. Stora likheter med vårt svenska samhälle på självhushållningens tid, men kombinerat med solceller som laddar mobiltelefoner och små biogasanläggningar där kornas gödsel blir gas till gasspisen.
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd

🔒 Mobilsamåkning

-
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd

🔒 Majas sensommarmat

Idag står maten för cirka 30% av våra växthusgasutsläpp och den påverkar dessutom miljö och människor på en rad andra sätt. Att liksom många av Åter­läsare producera mat för husbehov ger inte bara tillgång till fina, färska råvaror utan är också en effektiv klimat- och miljöåtgärd. Jordens befolkning ökar snabbt samtidigt som allt fler bosätter sig i städer. För att alla i framtiden ska kunna äta sig mätta tror jag att en viss grad av självförsörjning kommer spela en betydelsefull roll (det gör det för all del redan idag). Hur ska jag då äta om jag vill att min mat ska bidra till en hållbar utveckling? Jag började leta efter kokböcker, men utbudet var skralt. Det var så jag blev kokboksförfattare. Men fortfarande känner jag mig mer som bonde än kock.
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd

Från självhushåll till andelsjordbruk

Över hela Sverige startas det andels­jordbruk. Det är en modell som passar perfekt för självhushållaren som vill börja sälja en del av sin produktion. Lika bra passar den för den som inte själv vill odla eller hålla djur, men som vill vara med och bygga en småskalig, resilient, hållbar och lokal matproduktion. Eller till den som befinner sig mittemellan: självhushållaren som vill komplettera sin egen produktion med produkter från en närliggande gård. Här är min berättelse om vägen från självhushållare till andelsjordbrukare.
Tidning:
Läsläge:
PDF
Jag godkänner cookies : )