
🔒 Vin, del 2
I förra Åter berättade jag lite om mina egna erfarenheter av vintillverkning och gav lite tips rörande utrustning och ingredienser. Nu är det dags att göra vin.
Sidan:
3
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Trälagning av gamla fönster
Att laga och renovera sina gamla träfönster kan vara lönande på flera sätt. Undersökningar har visat att äldre fönster (ytter- tillsammans med innerbåge) kan ha lika goda eller till och med bättre isolerande egenskaper än nya. Detta förutsatt att de är i gott skick och väl injusterade. Ekonomiskt kan man också tjäna en slant om man tar sig tid och tålamod att göra i ordning och justera in sina befintliga fönster. Även arkitektoniskt och kulturhistoriskt vinner alternativet att behålla befintliga fönster. Mycket av husets själ sitter i fönsterna och uttrycket kan förändras kraftigt om nya fönster inmonteras. De mått som förr var vanliga finns inte i dag; förr var fönster överlag mer smäckra och tenderade att ”räta på sig” vertikalt, medan dagens fönster är lite mer hopsjunkna och fyrkantiga.
Sidan:
6
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Aronia & slånaronia
Det här är första delen i en artikelserie om lite udda grödor man kan odla. Dels för lite "lyx" i den egna husbehovsodlingen, men även för att just dessa grödor kanske kan ge lite inkomster, utan större investeringar. Det är alltid uppskattat om man kan erbjuda besökande vänner, gårdsbutikskunder eller gäster en egen liten specialitet från gården. Vad sägs om t ex en cognacsspetsad Aroniamarmelad eller antioxidant-russin av slånaronia? Artiklarna i denna serie kommer alltså, som brukligt, vara inriktade på självhushållning, men även ta upp vissa mer rationella odlingsmetoder och kommersiella användningsmöjligheter för den som vill få inkomster från gården.
Sidan:
9
Antal sidor:
3.3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
1

🔒 God mat av lamm
Jag har själv mycket svårt att följa recept. En gång läste jag ett visdomsord som
föll mig i smaken. Det var ord som på pricken beskrev mitt förhållningssätt till
mat. Visdomsordet finns nu inklistrat i min ena indiska kokbok och det lyder:
”Laga aldrig mat efter kokbok, men läs recepten, förstå dem
och handla sedan efter eget skön. Mat skall skapas, inte kopieras.”
Sidan:
12
Antal sidor:
3.7
Läsläge:
PDF
Seriedel :
1
🔒 Att ta in en bisvärm
Jag fann en gång en stor bisvärm som landat på ett fält och satt där som ett litet
svartbrunt berg. Det var eftermiddag en midsommarafton och jag var på väg till
fest. Men jag tyckte det var synd att inte ta vara på svärmen, så jag sopade försik-
tigt upp den i en kartong jag hade i bilen. Under detta arbete var det flera bin som
fastnade i mina ulliga frottéstrumpor, och därför fick jag rätt många stick, säkert
fler än tio, i anklarna. Jag hade haft bin i många år och fäste mig inte vid sticken.
Det hände inte någonting på festen förrän jag började dansa. Efter en fyra, fem
danser började vristerna svullna, och efter ytterligare någon halvtimme var föt-
terna som fotbollar och jag tvingades avbryta hamboskuttandet och valsandet. När
jag sedan suttit stilla i ett par timmar hade svullnaden lagt sig och nästa dag var
fötterna som vanligt. Jag hade inget som helst besvär av smärta, endast av att föt-
terna blev oformliga.
Bisvärmen klarade festnatten fint i sin kartong och fick nästa dag en egen kupa.
Den gav mig sedan under flera år goda honungsskördar.
Sidan:
16
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF
Seriedel :
24