
🔒 Kaveldun
Detta är första delen i en serie om användning av vilda växter. Vi ska försöka hålla oss till växter som är vanliga, lätta att känna igen och som man kan ha mycket nytta av. Först ut är kaveldun, i folkmun nu ofta kallad ”cigarrer”. Jag ska berätta hur man rent praktiskt går tillväga för att använda växtens olika delar, samt hur den tidigare använts i Sverige och andra kulturer.
Sidan:
3
Antal sidor:
3.3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
1
🔒 Grävlingjakt
Di gamle säger att grävlingfettet det bästa är när det skall kokas lädersmorning. Självklart ville jag prova om detta stämde. Men då måste man först ha en grävling, de fetaste är de som fälls om hösten innan de går i vinteride.
Sidan:
6
Antal sidor:
1.7
Läsläge:
PDF
Seriedel :
3
🔒 Dags att gå ut och äta
Det är en härlig årstid vi går in i nu med skörd av grönsaker, rotsaker och örter. Kanske är det dags också dags för slakt av kyckling eller kalkon. Eller så har du kanske några fina makrillar i kylen. Passa på att anordna en utomhusfest! Förra sommaren prövade jag på ett par olika sätt att laga mat utomhus. Dels grillrökning, dels att woka mat på ett stort stekfat av järn. Anledningen till min experimentlust var att jag höll på att skriva en bok om utekök och behövde kunskap, idéer och bilder till boken. Jag gillar att prova nya saker och att ordna fester i trädgården för familj och vänner. Mina trevande försök föll väl ut och jag vill nu inspirera även dig till att våga flytta ut matlagningen i trädgården eller naturen. Samla familj och vänner, arbetslaget eller matlaget till skördefest och laga fantastisk mat under bar himmel. Alla får plats, alla kan hjälpa till och alla blir mätta.
Sidan:
8
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF
🔒 Från tarm till fjälster
Människors relationer till inälvor och tarmar höll på att bli en fråga för magdoktorer när den nuvarande vågen av hemmatillverkad korv svepte in över landet. Intresset för att göra egen korv av sina egna djur har ökat och förhoppningsvis även intresset för hur det egentligen går till att göra korvskinn.
Sidan:
12
Antal sidor:
2.7
Läsläge:
PDF
🔒 Fransk cider
Att tillverka cider är ett urgammalt sätt att förädla en känslig råvara till en gudagåva som tål lagring. Här får du lära dig hur man kan göra.
Sidan:
14
Antal sidor:
3.3
Läsläge:
PDF
🔒 Majas sensommarmat
Idag står maten för cirka 30% av våra växthusgasutsläpp och den påverkar dessutom miljö och människor på en rad andra sätt. Att liksom många av Återläsare producera mat för husbehov ger inte bara tillgång till fina, färska råvaror utan är också en effektiv klimat- och miljöåtgärd. Jordens befolkning ökar snabbt samtidigt som allt fler bosätter sig i städer. För att alla i framtiden ska kunna äta sig mätta tror jag att en viss grad av självförsörjning kommer spela en betydelsefull roll (det gör det för all del redan idag). Hur ska jag då äta om jag vill att min mat ska bidra till en hållbar utveckling? Jag började leta efter kokböcker, men utbudet var skralt. Det var så jag blev kokboksförfattare. Men fortfarande känner jag mig mer som bonde än kock.
Sidan:
18
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF
🔒 Tröstebrev för utflyttare
Under några år har jag varit Åter-läsare, följt utflyttarbreven och gårdsreportagen i tidningen och beundrat er som går in för självhushåll från ax till surdeg, från grässtrå till kött och smör. Ni är så duktiga! Faktiskt mycket, mycket duktigare än ni anar. Alldeles i onödan ligger missmodet på lur och besvikelsen slår till när ni ibland måste backa från ambitionen att göra allt själva, som de ju ska ha gjort förr i tiden....
Sidan:
20
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF
🔒 Ta tillvara svampen
Jag har alltid varit intresserad av naturen och vad den kan ge. Sedan jag började förädla en del av skörden för försäljning har jag experimenterat med olika tillvaratagningssätt. Jag tänkte här bjuda på några svamprecept.
Sidan:
22
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF
🔒 Tova sulor
Många Återläsare har egna får, men ännu inte kommit igång med att göra något av ullen. Att tova sina egna sulor är roligt och hyfsat enkelt att börja med och ger samtidigt varmt om fötterna i stövlar och kängor under höstens regn och vinterns kyla.
Sidan:
24
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF
🔒 Godis från gården
Även hemgjort godis innehåller ofta socker, men om de övriga ingredienserna är naturliga råvaror från gården vet man åtminstone att inte de är skadliga. Snarare nyttiga, vilket inte är fallet i köpegodis som ju innehåller mycket hokuspokus. Nu i slutet av sommaren finns mycket bär och frukt att använda sig av och det gäller att ha lite fantasi och våga prova nya saker. Här kommer lite tips från medlemmar på Alternativ.nu
Sidan:
26
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF
Seriedel :
3
🔒 Backgårds, del 3
Nu är det redan juli och det har äntligen lugnat ner sig en aning. Inte för att det är lugnt, men det var lite väl stressigt i våras med veden och odlingarna samtidigt som Maria jobbade heltid en period. Nu jobbar vi däremot inget alls nån av oss och all tid går åt till badrumsbygge. Vi siktar på att det ska bli klart innan nya bäbisen kommer. Vad nästa projekt blir efter det vet vi inte riktigt. Det finns mycket att välja på men man får inse sina begränsningar när en av parterna just nu är höggravid och det väldigt snart kommer att finnas två barn som man vill hinna ägna tid åt.
Sidan:
28
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF