Våtarv

🔒 Våtarv

Våtarv, även kallad nate, förekommer i hela Sverige och i delar av landet kan den hittas och användas året runt. Den är ett vanligt ogräs i odlingarna, och med sitt höga proteininnehåll och sin goda smak är den värd att ta vara på istället för att bara rensa bort. Hela växten är ätlig och kan användas både färsk och tillagad.
Tidning:
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF
Seriedel :
20
Mjölkört

🔒 Mjölkört

Mjölkörten är lätt att känna igen och finns över hela Sverige. Skott, blad, blommor, märg och jordstam kan användas som föda. Av barken kan man göra rep och frödunen är bra när man ska göra upp eld.
Tidning:
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF
Seriedel :
19

🔒 Älggräs

Te på älgräs är febernedsättande, smärtstillande och bakteriedödande -och smakar som tuggummit Jenka.
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd
Seriedel :
14

🔒 Hagtorn

Hagtorn förekommer vild i en stor del av landet och odlas även som häck i trädgårdar. Inte många vet att bladen och frukterna är ätbara och att den hårda veden är ett utmärkt virke för särskilt krävande detaljer.
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd
Seriedel :
8

🔒 Sälg

Sälg är ett träd värt att lära känna. Förutom att vara en biologisk skattkammare genom att husera och föda ett otal insekter och djur, kan den vara självhushållaren till nytta som föda, medicin, tågvirke och korgmaterial.
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd
Seriedel :
10

🔒 Knölsyska

Knölsyska är en vanligt vild växt, och ibland ogräs, vars färska knölar är krispiga och goda med en konsistens som påminner om vattenkastanj.
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd
Seriedel :
11

🔒 Brännässla

-
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd
Seriedel :
3

🔒 Björk

-
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd
Seriedel :
4

🔒 Tall

-
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd
Seriedel :
6

🔒 Kaveldun

Detta är första delen i en serie om användning av vilda växter. Vi ska försöka hålla oss till växter som är vanliga, lätta att känna igen och som man kan ha mycket nytta av. Först ut är kaveldun, i folkmun nu ofta kallad ”cigarrer”. Jag ska berätta hur man rent praktiskt går tillväga för att använda växtens olika delar, samt hur den tidigare använts i Sverige och andra kulturer.
Undertitel:
Träskmarkernas snabbköp
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd
Seriedel :
1

🔒 Vass

-
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd
Seriedel :
2
Ängssyra

🔒 Ängssyra

Ängssyra växer i hela Sverige och har genom historien använts som föda. Bladrosetterna har en syrlig smak och kan användas i sallader m.m. Förr skållades eller kokades bladen för att bli av med en del av den svagt giftiga oxalsyran.
Tidning:
Läsläge:
PDF
Seriedel :
17

🔒 Rosor och nypon

Rosor (Rosa) är fleråriga buskar som kan växa som låga snår upp till flera meter höga buskar. Det är främst de karaktäristiska frukterna, nypon, som vi brukar ta vara på, men växten går även att använda till annat.
Tidning:
Läsläge:
PDF
Seriedel :
16

🔒 Gran

Den alldeles vanliga granen som vi mest förknippar med ved och virke, har faktiskt en mängd olika användningsområden.
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd
Seriedel :
15

🔒 Kärleksört

Kärleksört är lätt att hitta och känna igen i stora delar av landet, både vild och i rabatter. De köttiga bladen kan ätas färska hela säsongen och är saftiga med en mild, ibland syrlig, smak. De beska rotknölarna är där­emot mer att betrakta som nödföda.
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd
Seriedel :
13

🔒 Säv

Säv och blåsäv kan förekomma riktigt och kan liksom kaveldun och vass i tidigare artiklar både ätas och användas till olika slags mattor.
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd
Seriedel :
12

🔒 Strandkål

Strandkål tycker jag är en av de godaste vilda växterna. Hela växten är ätlig, både rå och tillagad, och kan användas som vanlig kål.
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd
Seriedel :
9

🔒 Björnloka

-
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd
Seriedel :
7

🔒 Kardborre

-
Tidning:
Läsläge:
Ej upplagd
Seriedel :
5
Hundkäx

🔒 Hundkäx

Hundkäx är en vanlig växt som förekommer i hela Sverige. Stjälkarna och bladen kan ätas på försommaren utan tillagning. Det första året, innan växten blommar, går även rötterna att äta. De är dock beska och behöver tillagas eller lakas ur för att få bättre smak. Observera att hundkäx kan förväxlas med flera giftiga växter, så se till att lära dig skillnaden innan du plockar den.
Tidning:
Läsläge:
PDF
Seriedel :
18
Jag godkänner cookies : )