
🔒 Vinterskörd
Under lång tid har jag odlat grönsaker till husbehov och på senare år också kommersiellt. Även om vi alltid odlat en stor bredd av grönsaker här på gården är det något som har saknats, nämligen nyskördade grönsaker på vintern. Att ha mycket olika rotfrukter och grönsaker som är konserverade på olika sätt är jättebra under vintern, men utan färska nyskördade grönsaker så är det något som har fattats. Med enkla metoder för vinterskörd har vi nu lyckats tillgodose vårt behov av gröna blad året runt och tillsammans med den vanliga frilandsodlingen känns nu vår husbehovsodling komplett.
Sidan:
3
Antal sidor:
3.7
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Knölsyska
Knölsyska är en vanligt vild växt, och ibland ogräs, vars färska knölar är krispiga och goda med en konsistens som påminner om vattenkastanj.
Sidan:
6
Antal sidor:
1.3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
11

🔒 Bygg ett stolphus
Stolphus är tacksamma att bygga eftersom de drar avsevärt mindre tid och virkesåtgång än ett motsvarande timmerhus. Samtidigt behåller man karaktären av grov, synlig konstruktion. I somras var det några mindre byggnationer på programmet varav jag ska berätta om ett uthus i stolpteknik som jag och en kamrat uppförde i Säter, Dalarna. Vi började med en hög virke som hade sågats och torkats i förväg.
Sidan:
8
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
2

🔒 Att starta ett Permakultur-lantbruk
Här är en reflektion tillbaka på vår första säsong på plats och etableringen av skogsjordbruk, holistiskt planerad betesdrift, köksträdgård och ett flertal andra system från grunden. Det har varit en fantastisk resa som möjliggjorts av många lika fantastiska människor från världens alla hörn; gruppanda, tydlig design och hårt välkoordinerat arbete.
Sidan:
10
Antal sidor:
6
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Getter, del 1
Människans och getens gemensamma svenska historia är lång, ungefär 6000 år. Ett husdjur som varit med oss sedan stenåldern har fortfarande mycket att ge den självhushållningssträvande 2000-talsmänniskan. Det märks även genom att antalet getter ökar i Sverige, i december 2014 fanns nästan 11 000! Det här är den första artikeln i en serie om getter.
Sidan:
16
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
1

🔒 Att föda upp, slakta och tillaga riktigt bra kött
Lina och Oscar är två Återläsare som lämnade sitt lilla torp med husbehovsdjurhållning för en större gård. Målet var att kunna leva på sina djur och erbjuda bra och extra gott kött från glada och ekologiskt uppfödda djur. Nu har de skrivit en bok om sin resa, där tankar och erfarenheter varvas med 70 recept på nöt, får, get, gris och höns. Här är ett smakprov.
Sidan:
20
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Självhushållning i Jyamrung, Nepal
Jag hade fått beskrivet att det skulle vara som att resa tillbaka till medeltiden. Det jag möts av är ett odlingssystem och en livsstil helt anpassat till platsens förutsättningar. Stora likheter med vårt svenska samhälle på självhushållningens tid, men kombinerat med solceller som laddar mobiltelefoner och små biogasanläggningar där kornas gödsel blir gas till gasspisen.
Sidan:
24
Antal sidor:
2.7
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Squash
Squash är något som man lätt kan få mycket av. Man vill ju gärna skörda undan medan de är små och mjälla, vilket kan innebära att man kan behöva plocka varje dag när det växter som bäst, för att de inte ska bli förväxta. Då gäller det att veta vad man ska göra med skörden, här är lite idéer.
Sidan:
27
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Växtfärgning av ull
Med växter och svampar kan man enkelt färga ull och andra naturfibrer och få fram många vackra färger och nyanser. I böcker från 60-70-talen förekommer recept där man bland annat använde miljöfarliga tungmetaller, men det går utmärkt att färga på sätt som inte ger skadliga avtryck varken på miljö, djur eller människor.
Sidan:
28
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Ogräs
Smaka på ogräset! Förena rensning och ”skörd”. Jag brukar äta av ogräset när jag rensar. Målla och vassarv är godast och ger mig ett sug efter mer. Inte konstigt att hönsen kastar sig över vassarven det när vi ger dem.
Sidan:
30
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
12