Åter 3/16

30 kr

Läs hela tidningen i nätversion här

Nätversion

30 kr Lägg i varukorg

Papperstidning 

30 kr Lägg i varukorg

Nollställ
Artikelnr: 20163 Kategori:

Beskrivning

🔒 Fettgarvning av fårskinn

Sidan:
3
Författare:
Anita Storm
Många fårägare drömmer om att garva egna fårfällar av sina får. Att garva med fett ger en slitstark och framför allt kemikalie­fri fäll. Det är egentligen inte så svårt men det krävs en del kunskap om de kritiska skedena och arbetsgången, samt tid förstås.

🔒 Fyra systrar

Sidan:
6
Författare:
Moa Lindholm
Majsen sträcker sig högt mot himlen och vid en första anblick verkar det som att det är det enda som växer här. Men kommer man närmare kan man se något annat. Under de flera meter höga majsstjälkarna frodas både bondbönor, pumpor och klätterbönor

🔒 Att anlägga en svampträdgård

Sidan:
8
Författare:
Lena Engelmark Embertsén
Människor har sedan länge odlat svamp för att få tillgång till mer svamp och fler arter. I Sverige är den kommersiella odlingen ganska liten och har svårt att priskonkurrera med billig importerad svamp från Polen och Holland. Det finns dock ett ökande intresse för egenodlad svamp och inte minst i trädgård i samband med att intresset för permakultur ökar. Här ges exempel och konkreta tips på vad och hur man kan odla själv utomhus.

🔒 Smycken av horn, ben och skinn

Sidan:
14
Författare:
Maria Eriksson
Det är länge sedan vi människor började pryda oss med olika smycken gjorda av naturmaterial. I den här artikeln visar jag några sätt att göra egna armband, halsband och örhängen av skinn, ben och horn. I naturen kan man hitta horn och ben från t ex älg och rådjur och norröver även från ren. Det man hittar kan se dåligt ut vid första anblicken men skrapar man på ytan är det ofta väldigt fint material att arbeta med. Till flätor, snoddar och knopar behövs bara små mängder skinn.

🔒 Kärleksört

Sidan:
18
Serie:
Vilda växter
Del I Serie:
13
Författare:
Mattias Norberg
Kärleksört är lätt att hitta och känna igen i stora delar av landet, både vild och i rabatter. De köttiga bladen kan ätas färska hela säsongen och är saftiga med en mild, ibland syrlig, smak. De beska rotknölarna är där­emot mer att betrakta som nödföda.

🔒 Skador & sjukdomar

Sidan:
20
Serie:
Getkunskap för tvåbenta
Del I Serie:
6
Författare:
Christina Liljerås
Trots förebyggande arbete blir våra getter skadade eller sjuka då och då. Den som är påläst och förberedd har ett bra läge för att själv kunna hjälpa sjuklingar eller vid behov tillkalla veterinär. Kunskap är makt, men också trygghet för dina getter och dig som getägare. Del 6 i Åters getserie handlar om skador och sjukdomar.

🔒 Bygg en jaktstege

Sidan:
24
Serie:
Jakt
Del I Serie:
22
Författare:
Leif Häggström
I alla jaktliga sammanhang måste man sätta säkerhet i första rummet. Ett sätt att underlätta säkrare skott är att skjuta från ett högre läge än kringliggande terräng. Kulan kan då inte ta vägen någon annan stans än ner i backen om man skulle missa eller om kulan skulle passera genom djuret. I denna artikel beskrivs hur man kan bygga en enkel och flyttbar skjutstege.

🔒 Snickarbod i timrad lada

Sidan:
26
Serie:
Stolp- & timringsteknik
Del I Serie:
7
Författare:
Sven-Gunnar Håkansson
Om man bor och verkar på landet har man nästan alltid användning för ett extra utrymme som går att värma upp, tillfälligt eller permanent. Det kan t ex vara till övernattning för gäster, som gårdsbutik, verkstad eller grovkök för att hantera av grönsaker, fruk, bär, honung eller kött. Istället för att bygga helt nytt kan man använda något av alla de vackra och välbyggda ladugårdar och lador som ofta står oanvända. Med lite vindpapp, isolering, innerpanel och kanske ett par extra fönster kan ett gammalt uthus få nytt liv och bli en användbar lokal igen. Jag tänkte här visa hur jag i en del av en gammal ängslada byggde ett isolerat utrymme jag på vintern använder som snickarbod och på sommaren för bärrensning.

🔒 Sommarens bär

Sidan:
29
Serie:
Gunillas örter
Del I Serie:
17
Författare:
Gunilla Kvarnström
Sommarens och höstens bär kan vara nyttiga till mer än god sylt och saft. Ibland kan man använda bladen också. Här följer några tips.

Mer information

Vikt Inte tillgänglig
Format

,