
🔒 Rabarber
Rabarber är en lättodlad gröda som ger stor skörd. Den är god ensam i sylt, marmelad, chutney, kräm, paj och som vin, men passar också bra att dryga ut andra frukter och bär med, särskilt sådana som inte har så mycket egen syra. Några rabarberstånd hör hemma i varje självhushåll, men grödan kan också vara intressant för den som har planer på att börja sälja produkter från gården. Den här artikeln behandlar rabarberodling både till husbehov och i lite större skala.
Sidan:
3
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
9

🔒 Småskaliga bär- och grönsaksförädlare i Jämtland
För många Återläsare och självhushållningsintresserade har maten en central roll i livet. Man bakar, saftar, styckar, brygger, syltar och ystar. Man experimenterar och lär sig allt möjligt, men ofta blir det ett visst mathantverk man blir extra förälskad i. Den spännande tanken dyker upp: -Hur skulle det vara att producera lite mer än för bara det egna hushållet? Kan man göra sig en inkomst av det man tycker är så roligt?
Sidan:
6
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
1

🔒 Råräckning och rökgarvning
Jag har länge inspirerats av inuiter och olika nomadfolk. Deras kvinnor har varit duktiga på att sy vackra kläder i skinn och päls till sina män, jägarna, men också till sig själva och sin familj. Jag bestämde mig för att börja sy jaktkläder till min man. Det skulle vara fina kläder som skulle bringa god jaktlycka. Kläderna skulle passa för jakt och fiske i södra Finland under höst, vinter och vår. De skulle passa till de mest varierade väderförhållanden och skydda mot fukt, kyla och vind. Och dessutom skulle kläderna passa till just min man.
Sidan:
10
Antal sidor:
2.3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Hur man garvar hemma i köket
Att starta ett eget garveri är en dröm som tyvärr oftast rinner ut i sanden. Då gäller det att inte bara ge upp utan att istället se sig omkring och använda sig av vad man har. Jag har gått en del kurser på Bäckedal och garvar numera hemma för husbehov. Nu vill jag inspirera andra som har fastnat för skinngarvning och beskriva hur man faktiskt kan fortsätta utan särskilda lokaler.
Sidan:
12
Antal sidor:
2.7
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Faror på en gård
Det finns många småbrukare och alternativare som saknar bakgrund och tidigare erfarenhet av gårdsarbete och de risker som är förknippat med att driva en gård. Jag, som utflyttat asfaltbarn och akademiker, är en av dessa. Jag vet självklart, rent intellektuellt, att det finns risker på gårdar men jag hade egentligen aldrig formulerat dem eller systematiskt arbetat med att förebygga dem förrän jag själv drabbades. Och detta trots att jag har en bakgrund som borde fått mig att vara mer alert, dels har jag varit lokalt skyddsombud på olika projekt men jag har även verkat som centralt skyddsombud på en arbetsplats med ett 80-tal anställda. Jag ventilerade efter mitt olyckstillbud frågan lite med Petter och han förslog att vi skulle lägga upp en tråd på Alternativ.nu kring detta, en tråd som sedan kunde bearbetas och skrivas om i artikelform.
Sidan:
14
Antal sidor:
4.3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
2

🔒 Gör egen glass
Grädde, ägg, mjölk, socker och bär, frukt, nötter eller kryddor. Det är de enda ingredienser som behövs för att du ska kunna göra fantastiskt god glass.
Sidan:
18
Antal sidor:
2.7
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Ålbrunna gård
Oj då. Hur kan man ta på sig att skriva ett utflyttarbrev i midsommartid, frågar jag mig själv. Jag är ju biodlare, detta är ju den mest hektiska tiden när man har bin. Jag kan i alla fall meddela att den första honungen hann bli slungad, dagarna innan midsommar, så som det ska vara. Nyslungad försommarhonung ringlad på de egenodlade jordgubbarna, det är midsommar det.
Sidan:
21
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Mitt skogshus
Jag har ritat ett hus som jag kallar Skogshuset. Det är en enkel koja på 15 m2 med kretsloppskvalité och utan moderna be kvämligheter. Huset är lätt att spika ihop själv och byggs av enkla och naturliga material. Är man intresserad av ett lugnt liv närmare naturen men ändå vill eller måste bo kvar i stan, kan min lilla skogskoja vara en välbehövlig tillflyktsort. Ett litet hus att dra sig tillbaka till i tysthet och utan några pockande krav.
Sidan:
24
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Arvidstorp
I sex år rustade de upp den fallfärdiga ödegården i Skåne till ett fungerande hästdrivet småbruk med gårds-café och butik. Sedan blev de tvungna att flytta. Drygt ett år har nu gått på den nya gården i Västergötland och de är redan i ordning och i full fart.
Sidan:
26
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge