
🔒 Tjärdal i miniatyr
Att bränna tjära är ett fint gammalt hantverk. Än i dag bränner man tjära men det är numera långt mellan tjärdalarna. För den som är intresserad av självhushållning är det definitivt en kunskap värd att bevara och en konst värd att lära sig. Slutprodukten av den brunna tjärveden blir prima smideskol, s k dalkol och så förstås tjära, detta naturens eget impregneringsmedel.
Sidan:
3
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
1

🔒 Torkning
Nu finns det ett överflöd att skörda i skog och odlingsland och då är det bra att känna till flera metoder för tillvaratagande. Inte bara för variationens skull, vissa råvaror bevaras helt enkelt bäst med en viss metod och ibland krävs en viss metod för att få den önskade slutprodukten. Torkning lämpar sig för många råvaror och är en relativt enkel konserveringsmetod. Jag hoppas att den här introduktionen kan inspirera när idétorkan drabbar dig.
Sidan:
6
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Timra ett hus, del 2
I förra Åter gav jag en liten introduktion av hur man timrar ett eget litet hus. Vi gick igenom timmer, verktygen, förberedelser, samt arbetsgången i grova drag. I denna del beskrivs mer detaljerat och steg för steg hur timringen går till; konstruktion av knutar, huggning av långdrag osv.
Sidan:
8
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 På syltkurs
Björnbärssylt med choklad. Tomatmarmelad med vanilj. Klassisk drottningsylt. Rödlöksmarmelad. Syltexperten lär ut sina bästa tips till blivande syltkokare. Efter två dagar i köket tillsammans med syltexperten Mikael Palm från Olof Viktors, slänger vi oss med begrepp och ord som var oss helt obekanta tidigare:
- Vem har refraktometern, jag måste mäta sockerhalten!
- Riv limeskalet på zestjärnet, det blir mycket bättre smak!
- Nu är sylten uppe i 64 brix, räcker det?
- Passera hälften av havtornsbären i chinoisen!
- Sockerlagen är 112 grader nu, häll i blåbären!
Sidan:
12
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Rakflätad spånkorg
Den spånkorg som demonstreras här är rakflätad av handrivna furuspån. Tekniken kommer från Finland och har inom det nuvarande Sveriges gränser varit vanlig i finnbygderna. Även om beskrivningen kan synas lång upptäcker man, efter att ha gjort den första korgen, att den är ganska enkel och snabb att göra. Konstruktionen är genial i sin enkelhet, utan någon spikning eller liknande, vilket tyder på hög ålder. Det svåraste att lära sig är materialberedningen, att göra vackra furuspån och vrida upp en björkvidja fint. Hur man river spånen kan du läsa om i Åter 2/09 och hur man vrider björkvidjor i Åter 2/05.
Sidan:
14
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
7

🔒 Lövudden-försommartid
Vi har varit en hel del på Lövudden redan under försommaren och mycket bra och trevligt har hänt. En helg i juni möttes vi av vinterns färg då de olika sorterna av körsbär och slånbuskar tävlade om vem som kunde slösa mest med vita blomblad
och trädgårdens jättestora bigarråträd fejkade snöstorm, lovandes saftiga bär att äta och vin att jäsa. Jag har i detta läsarbrev valt ut några ämnen att behandla lite mera ingående. En del till synes små saker öppnar dessutom upp för kommande och mer utförliga texter. Vår vilja att slippa soptunnan leder oss in på regelverk, företag och myndigheter med skiftande ansvarsområden (vatten, avlopp, avfall, el, tele, byggande osv) som måste hanteras vid vistelse på landet. Att måla om allrummet leder oss in på vilka olika typer av färger som är bra och lämpliga att använda. Dessa och många andra ämnen får behandlas i kommande rapporter.
Sidan:
18
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
3

🔒 Björnbär
Hemgjord glass med varma björnbär när du får besök. En björnbärslikör i bersån. En syltburk i present. Björnbärsmarmelad i gårdsbutiken. Björnbär är ett riktigt lyxbär som passar till mycket.
Sidan:
20
Antal sidor:
2.7
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
5

🔒 Hälltorp
Varje gång jag läser brev från utflyttare blir jag uppfylld av en blandning av nyfikenhet, hopp och glädje över initiativkraften hos människorna som väljer att leva genuint och ursprungligt och över viljan att genomföra det. Det som dessa människor drivs av känner jag så väl igen, för även jag flyttade ut till ett enkelt torp och fröjdade mig åt att kunna leva ett naturligt liv som belastar miljön så lite som möjligt. Tyvärr har kroppen sagt ifrån och jag har fått inse att det är för tungt för mig. En period av sorg och besvikelse har jag nu avslutat och jag har lyckats omforma de känslorna till tacksamhet över att jag har fått leva på det är sättet i nästan tre år. Den tacksamheten vill jag ge form genom att försöka skriva ner några av mina erfarenheter.
Sidan:
22
Antal sidor:
1.3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Stora Haketorp
Ganska sent i livet tog Hjalmar och Rut steget ut på landet. Men de sprudlar av idéer och drömmar som de är i full fart att förverkliga. De har nu bott på sin gård i Ugglum i drygt två år och kommit en bra bit på väg med odlingar, torghandel, Bed & breakfast, café och bageri.
Sidan:
24
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Vad hämtar vi i skog och mark?
Vi är ju rätt många som lägger ner stor möda på att odla våra egna grödor för att sedan njuta av att skörda dem. Dock får vi inte glömma att det finns gott om saker att hämta direkt i skog och mark. Kanske är det inte lika samlat och snabbskördat som i trädgårdslandet, men å andra sidan behöver man varken plöja, gödsla, harva, så, plantera eller rensa ogräs. Det kan absolut "löna sig" att ta med sig en korg ut i skogen, och lägger man till hur härligt och avkopplande det kan vara, finns all anledning att lära sig mer om detta gratis skafferi. Här är blandade tips och personliga berättelser från medlemmar på Alternativ.nu:
Sidan:
26
Antal sidor:
5
Läsläge:
PDF & Läsläge