
🔒 Brännässla som spånadsväxt
Sedan 2005 har Sällskapet Nellorna arbetat för att förändra synen på brännässlan genom att påvisa örtens stora användbarhet och kulturhistoriska värde. Genom praktiska experi- ment har vi tagit reda på hur man kan använda brännässlan i köket, trädgården, inom hantverk och som historisk medicinalväxt. I den här första delen av artikelserien om nässlor fokuserar vi på spånadsväxter i allmänhet och nässelsläktet i synnerhet samt ger praktiska tips på hur man kan utvinna stjälkfibrer från brännässla till rep och dekorationssnöre.
Sidan:
3
Antal sidor:
5
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
1

🔒 Galleriet i skogen
Med den drucknes envishet fortsätter jag mina byggäventyr djupt inne i det västgötska sörlandet. I Åter 1/2021 blev det första rummet i det f d hönshuset klart. Det har redan fått en mjukstart med en enkel romprovning, en pokerkväll och en mindre konstutställning. Nu börjar även det andra rummet att bli klart. Här inne blir två av väggarna putsade med bruk, och två väggar blir bevarade med sina ursprungliga liggande brädor från 1938. En ny gavelvägg av närmast bibliska mått har byggts upp ovanför väggen där hönsen en gång hade sina reden. Min förhoppning är att en dag kommer skaror att vallfärda till Mårdaklev och häpet betrakta det över fyra meter breda konstverket på denna paradvägg.
Sidan:
8
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Bygg boplatser åt vilda bin
I Sverige kan vi locka åtminstone 20–25 solitärbiarter (troligtvis fler) och ännu fler andra vilda steklar till ovanjordiska håligheter tillverkade av människan. Flera arter solitärbin kan vi gynna genom att blottlägga eller skapa områden med sandrik jord på soliga platser. Att göra boplatser åt solitärbin kan göra skillnad för pollinering och skadedjursbekämpning i trädgården, men de fyller också ett pedagogiskt syfte och en möjlighet för oss att lära känna våra flygande vänner lite bättre.
Sidan:
10
Antal sidor:
6
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
2

🔒 Egen solenergi
Går du som många andra med funderingar att investera i solceller? Tveka inte – förutsättningarna till en god affär är stora, för att inte säga väldigt gynnsamma. Men finns det några fallgropar att se upp med? I den här artikeln ska vi reda ut vad som är viktigt att uppmärksamma i samband med inköp av solceller för att skapa en säker, trygg och långsiktigt hållbar investering.
Sidan:
16
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Skördetid hos Joakim & Anna
Under ett års tid kommer vi att få kika in på den lilla självhushållargården Råglyckans Trädgård i Klövedal. Här bor trädgårdsmästarparet Joakim och Anna med barnen Gunnar och Idun, katter, ankor, höns. I förra numret var vårbruket i full gång på gården och nu är trädgårdslanden sprängfyllda med mogna, ekologiska grönsaker.
Sidan:
20
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
2

🔒 Fjädring och spiraler
Vi fortsätter vår introduktion till luffarslöjd med spiraler och hur man lättast tillverkar dem. Spiralformen gör den stumma metalltråden fjädrande, vilket ger den en mängd nya användningsområden. Här visar vi hur man enkelt gör en vädringshake, en honungssnurra och en mjölsikt. Det mesta går att få till utan några särskilda verktyg, men nu när vi kommit så här pass långt i artikelserien vill vi gärna dela med oss av våra bästa knep.
Sidan:
23
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
3

🔒 Att odla lin
Lin är en otrolig fiber som både är väldigt användbar och historiskt betydande. Trots detta har linodling idag förpassats till hobbyverksamhet, med kunskap som främst hålls levande genom kulturföreningar och eldsjälar. I den här artikeln berättar jag hur man själv kan komma igång med att odla spånadslin, hur linet ska skötas och skördas, och varför linet är så fantastiskt!
Sidan:
26
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
1

🔒 Skattungbyn
Skattungbyn ligger i Orsa kommun i norra Dalarna och har en befolkning på ca 350 personer. I byn finns många spännande exempel på lokalt enga- gemang som bygger gemenskap och håller service och lokala sammanhang vid liv. Jag vill berätta om hur några av dem blivit till och fungerar, för att inspirera andra läsare som vill jobba för att få liv i sin bygd eller sitt lokalsamhälle.
Sidan:
30
Antal sidor:
6
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Laga trädgårdsredskap med skaft
Vi samlade ihop en del gamla trasiga verktyg och delar till verktyg för att se vad vi kunde använda dem till. En del material var alltför slitna för att brukas, då trähandtag murknat och rostiga fästen blivit för dåliga. Dock fanns det en hel del verktyg som med vissa åtgärder kunde komma till användning och till viss del också få förnyat användningsområde. Vi skriver om några av dessa verktyg i den här artikeln och hoppas kunna inspirera dig som läsare att inte slänga det som kan lagas och förnyas.
Sidan:
36
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
6

🔒 Bygg ett tunnelväxthus
Ett rejält växthus är ovärderligt för husbehovsodlaren. Här berättar jag hur man kan bygga ett stabilt växthus på 45 kvm för ungefär halva kostnaden jämfört med att köpa ett nytt. Växthuset blir 4,5×10 m och 3,3 m i nock och byggs med enkla verktyg. Man kan använda bygginstruktionen som en bas utifrån vilken man kan skapa sin tunnel efter egna önskemål.
Sidan:
38
Antal sidor:
6
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Jobba mindre, lev mer
Kanske har även du råkat ut för dem – kommentarerna om att ett liv med mindre lönearbete är ett hot mot välfärds- samhället? Någon som hävdar att downshifting bidrar till lägre skatteintäkter och att det som ”avhoppare” är osolidariskt att förvänta sig att någon annan jobbar ihop till vår sjukvård, skola och asfalterade vägar medan vi mest förverkligar oss själva. Vilka argument kan vi som självhushållare och downshiftare ta till för att rättfärdiga våra beslut? Eller är det så att vi drar ett mindre strå till stacken?
Sidan:
44
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge