Författare: Anette Johansson

Brännässlan som hållbar resurs

🔒 Brännässlan som hållbar resurs

Nu när det är sommar i köksträdgår­ den bjuder vi på några favoritrecept och ovanliga tips på hur man kan använda nässlan i köket. Vi ger några praktiska tips på hur man kan långtidsförvara nässlor och visar hur man tillverkar en enkel torkställning. Du får också en lathund för hur man av fiberrester från nässelspånaden kan tillverka nässelpapper av olika struktur och kvalitet. Vi nämner även kort några forskningsprojekt där vi studerar brännässlans stora potential som framtida hållbar naturresurs.
Tidning:
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
4
Brännässlan för hälsa och trädgård

🔒 Brännässlan för hälsa och trädgård

Brännässlan är en del av naturens och trädgårdens mångfald. Här berättar vi mer om brännässlans ekologiska förtjänster och dess historiska användning som läkeört. Vi delar med oss av våra mest användbara recept på huskurer och ger även några praktiska tips vid nässelfärgning av fårull.
Tidning:
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
3
Rötning och spånad av nässlor

🔒 Rötning och spånad av nässlor

Brännässla har sedan länge använts vid växtfärgning av garn och textilier och av fiberrester från nässelspånaden kan man göra papper. Vi återkommer till detta i kommande artikel, men här fördjupar vi oss i olika rötningsmetoder för att få fram de rena, glansiga nässelfibrer som sannolikt ligger till grund för den mytomspunna nettelduken.
Tidning:
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
2
Brännässla som spånadsväxt

🔒 Brännässla som spånadsväxt

Sedan 2005 har Sällskapet Nellorna arbetat för att förändra synen på brännässlan genom att påvisa örtens stora användbarhet och kulturhistoriska värde. Genom praktiska experi- ment har vi tagit reda på hur man kan använda brännässlan i köket, trädgården, inom hantverk och som historisk medicinalväxt. I den här första delen av artikelserien om nässlor fokuserar vi på spånadsväxter i allmänhet och nässelsläktet i synnerhet samt ger praktiska tips på hur man kan utvinna stjälkfibrer från brännässla till rep och dekorationssnöre.
Tidning:
Antal sidor:
5
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
1
Kategorier: Hantverk, Textil
Lästid: 12 minuter
Jag godkänner cookies : )