
🔒 Vårbruk hos Joakim & Anna
I denna långa reportageserie ska vi få följa några familjer på Tjörn och deras resa mot omställning och ökad självhushållning under ett helt år. Första året kommer vi att få kika in i Råglyckans Trädgård, ett självhushåll på norra Tjörn. Här bor trädgårdsmästarparet Joakim Wenner och Anna Sonesson med barnen Gunnar och Idun, katter, ankor, höns och just nu spirande plantor i mängder.
Sidan:
3
Antal sidor:
5
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
1

🔒 Våtarv
Våtarv, även kallad nate, förekommer i hela Sverige och i delar av landet kan den hittas och användas året runt. Den är ett vanligt ogräs i odlingarna, och med sitt höga proteininnehåll och sin goda smak är den värd att ta vara på istället för att bara rensa bort. Hela växten är ätlig och kan användas både färsk och tillagad.
Sidan:
8
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
20

🔒 Mångfald i trädgården del 1
Att engagera sig för biologisk mångfald i sin trädgård eller annan närmiljö är ett sätt att återkoppla med naturen. En ökad vistelse i, och medveten interaktion med, naturen som finns utanför huset är inte bara positivt för vår fysiska och mentala hälsa, det gör också att vi får en barnsligt växande nyfikenhet för hur naturen fungerar.
Sidan:
10
Antal sidor:
5
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
1

🔒 Tre minihus i olika prisklasser
Tre små stugor i tre prisklasser. I princip från gratis till närmare miljonen. Alla kan placeras på chassin och då kallas tiny houses. Eller minihus. Namnen är så pass nya att folk blir osams på internet. Oavsett benämning, detta är min berättelse om tre små hus.
Sidan:
15
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Velomobiler
En velomobil är en helkåpad liggcykel. Karossen skyddar cyklisten från kyla och regn samt vid olycksfall, men den strömlinjeformade formen är framför allt grunden till dess enorma effektivitet. Höga hastigheter på 40–50 km/h möjliggör även längre dagliga transporter och pendling. Dagens breda utbud av velomobiler täcker en rad olika behov.
Sidan:
18
Antal sidor:
5
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
4

🔒 Östängs gård del 3
Den som tagit över en gård som funnits i släkten tidigare tar inte bara över gården utan också de nätverk som finns som en säkerhet runt gården och dess invånare. Den som flyttar ut på landet som stadsbo får själv bygga det kunskaps- och säkerhetsnät som behövs. I den här artikeln ska vi beskriva våra tankar om det och hur vi har gått till väga.
Sidan:
23
Antal sidor:
5
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
3

🔒 Renovera små trädgårdsverktyg
Innan vintern kom samlade vi ihop några av de verktyg som behövde lite extra omsorg innan det blir dags för vårsådd och planteringar till sommaren. Det är en kultivator med sneda pinnar, rostangripna små spadar och handtag som behöver slipas och behandlas. Dessa verktyg är också utgångspunkt för den här artikeln. Något verktyg är också ett loppisfynd som behövde lite behandling innan användande.
Sidan:
28
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
5

🔒 Enkel keramik hemma
Lera är ett härligt material att arbeta med som även du borde prova på. Det har använts i tusentals år och efter en relativt enkel bränning har du lergodsföremål som du kan använda som krukor, äggkoppar eller annat vackert. Det är bara kreativiteten som sätter gränserna. Keramik som bränns med metoderna i denna artikel kommer inte att brännas i så höga temperaturer, vilket gör att de kommer släppa igenom vatten. Men det finns många användningsområden även för dessa lergodsföremål.
Sidan:
30
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Diska utan plast
Oavsett om en bor ute i skogen och diskar med vatten från en egen brunn eller om en står i ett kök på sjätte våningen i storstadsbullret är disken något som de flesta av oss måste ta itu med för att få vardagen att gå ihop. Men hur gör vi egentligen? Och vad har vi lärt oss om ett så grundläggande underhållsarbete? I en tid då vi i allt större utsträckning behöver röra oss bort från plastprodukter och slit-och-släng domineras marknaden för diskredskap fortfarande av plaster och korta livslängder. Vill vi ha alternativ får vi i vanlig ordning hitta på dem själv. Men alternativ finns! Och här kommer några.
Sidan:
33
Antal sidor:
5
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Fleråriga bärväxter
Att ha olika sorters bärväxter i sin trädgård är ett lätt sätt att bli mer eller mindre självförsörjande på sylt, saft, marmelad och mycket mer. Vissa sorter är vanliga och finns i var och varannan trädgård, men i denna artikel tar jag också upp några som inte är lika vanliga att odla här hos oss i Skandinavien.
Sidan:
38
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Att ta emot en volontär
Att ta emot en volontär är en utmärkt möjlighet att stödja sin verksamhet med en extra arbetskraft och få in en frisk fläkt i vardagen. Jag har arbetat med volontärförmedling, har själv varit volontär i flera olika projekt utomlands och har varit med om att välkomna volontärer i ett eget projekt. De erfarenheterna gav mig mycket och har till och med präglat hela mitt liv – annars skulle jag inte bo i Sverige just nu. Därför vill jag berätta i denna artikel om vad man kan göra för att det ska bli en lyckad upplevelse för både volontären och värden.
Sidan:
42
Antal sidor:
5
Läsläge:
PDF & Läsläge