
🔒 Att gräva en brunn
I den här artikeln berättar jag om hur jag gick från fix idé till egen brunn. Det finns två sätt att göra det på: ta reda på allt du kan i förväg och gör en detaljerad plan – eller bara göra det. För mig ligger det en tjusning i det senare, även om resultatet blir mer osäkert. Den här gången gick det över förväntan och det är roligt att här få berätta om mina erfarenheter.
Sidan:
3
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Odla spannmål i liten skala
När man tänker sig spannmålsodling så är det oftast bilder av stora fält och stora maskiner som man ser framför sig. Men att odla lite spannmål till husbehov för att baka bröd kan man göra med väldigt enkla metoder, och det behövs inga stora arealer för att det ska räcka till ganska mycket bröd eller müsli. I den här artikeln beskriver jag det allra enklaste sättet att odla spannmål, med så enkla redskap som möjligt.
Sidan:
6
Antal sidor:
5
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Östängs gård, del 1
Vår resa mot att bo på en gård kommer inte ur en längtan att bli självförsörjande eller ens ur en längtan efter att bo på en gård. Nu bor vi, Ylva och Jonas, ändå här och ångrar oss inte, trots att våra drömmar för några år sedan var helt andra.
Sidan:
11
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Japanska vaktlar
Vaktlar är populära över hela världen och används främst till kött- och äggproduktion. Besöker du en saluhall så får du betala en hel del för lite vaktelkött eller några vaktelägg eftersom de båda är eftertraktade delikatesser.
Sidan:
14
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
8

🔒 Laga och renovera dina köksredskap
Vi spenderar mycket tid i köket med bakning, matlagning, syltning och saftning. Genom åren har vi samlat på oss diverse redskap, nya och gamla, inköpta och ärvda. Några har kommit att bli favoriter och dessa vill vi gärna underhålla och bevara för att kunna fortsätta att använda även i framtiden. I den här artikeln tittar vi på några vanliga verktyg i köket och hur vi kan laga och renovera dem.
Sidan:
18
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
3

🔒 Från tom lada till multifunktionslokal
I takt med att det småskaliga lantbruket slogs ut i Sverige blev allt fler gårdar stående tomma och övergivna. Marker styckades av och köptes upp av större gårdar. En halvsekel- lång era av ödehus och ödegårdar inleddes. Kanske är ma- joriteten av denna tidnings läsarskara liksom jag övertygad om att småskaligheten är på väg tillbaka. Varje ödegård kan sjuda av liv igen, och de framtida verksamheterna behöver inte alltid inkludera djurhållning. Denna artikel handlar om hur jag förvandlade ett gammalt stall till festlokal med scen, bar och casino. För rätt person kan det bli ett café eller t o m restaurang.
Sidan:
20
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Rikkenstorps andelsjordbruk
Det är inte helt enkelt att få en bärkraftig verksamhet på en liten gård. Här får ni ett exempel på hur man kan lyckas genom att vara flera och att jobba solidariskt med sin omgivning.
Sidan:
23
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Bönornas co-grow
Hur gör man egentligen om man vill odla på en större yta, men inte har varken tiden eller orken att göra det ensam? Vi löste det genom att gå ihop och odla tillsammans. Målet var att kunna odla vår egen mat med ett bättre resultat än i våra egna trädgårdar och byta erfarenheter och odlingstekniker med varandra. Det här är berättelsen om hur vi gick från brukad vall till 600 kvm grönsaker på 1,5 år trots att vi bara odlar på vår fritid.
Sidan:
26
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Ta vara på överblivna fröer
Har du någon gång råkat ut för att du har frön över när du sått färdigt? Om inte så har du antingen extremt mycket mark till ditt förfogande, en synnerligen välplanerad odling eller så har du sått på tok för mycket och för tätt. Så vad göra med dessa överblivna fröer? Här kommer några förslag.
Sidan:
30
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Att förvalta sin skog naturnära
Har man skog vill man gärna kunna ta ut träd för eget behov av ved eller virke, eller kanske för att sälja. Men hur, och hur mycket, kan man avverka för att inte förstöra sin skog? Vi kommer här att gå igenom vilka träd man bör skörda för att kunna utveckla och behålla en vacker och naturlig skog.
Sidan:
32
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Ett kvarstannarbrev
Röda stugor, stora arealer och komposttoalett – måste man verkligen flytta till sitt eget ställe på landet för att leva mer självförsörjande? Här berättar jag om hur jag gjort motsatsen: stannat kvar i staden och låtit den bli platsen för min resa mot en självhushållande tillvaro.
Sidan:
36
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Introduktion till luffarslöjd
I Sverige är trådslöjd mest känd som luffarslöjd. Exempel på trådarbete är fiskkrokar, nålar, korgar, nät, fällor och burar, men också rent guld- och silversmide. Här nedan kommer en introduktion till ämnet och framöver kommer vi berätta mer om saker man kan göra.
Sidan:
40
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Perenna bladväxter
Det finns en mängd olika arter av fleråriga ätbara bladväxter med många olika utseenden och smaker. I denna artikel tar jag upp några av mina favoriter.
Sidan:
44
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
2