![Vinterbina, invintringen och vårfällan](https://tidning.alternativ.nu/wp-content/uploads/119PDF3.jpg)
🔒 Vinterbina, invintringen och vårfällan
För en lyckad biodling behövs ett bra system med skötselmetoder som fungerar tillsammans med binas egen årsrytm. I två artiklar beskriver jag det skötselsystem som jag använder och lär ut. Jag börjar med vinterbin, invintring och vårfälla för att i nästa nummer av Åter beskriva expansions- perioden och den svärmförebyggande avläggaren.
Sidan:
3
Antal sidor:
3
Seriedel :
1
![Svedjerovor och gråärter](https://tidning.alternativ.nu/wp-content/uploads/119PDF6.jpg)
🔒 Svedjerovor och gråärter
Varför importera kikärter när vi har våra egna gråärter? Hur ser en svedjerova ut och hur smakar den? Hur får vi tag i frö?
Sidan:
6
Antal sidor:
2
![Gödsling i praktiken](https://tidning.alternativ.nu/wp-content/uploads/2019-1-008-019-510x351.webp)
🔒 Gödsling i praktiken
Hur vi tar hand om jorden är helt avgörande för hur vi lyckas med odlandet. I förra numret av Åter gick jag igenom teorin bakom olika gödslingsstrategier. I det här numret kommer det lite mer praktiska förslag för gödslingen och vården av jorden. Utgångspunkten bör vara att maximera livet i jorden och utnyttja jordens egen förmåga att skapa struktur och leverera näring till växterna.
Sidan:
8
Antal sidor:
4
![Det meningsskapande arbetet](https://tidning.alternativ.nu/wp-content/uploads/2019-1-015-039-1-510x318.webp)
🔒 Det meningsskapande arbetet
Självhushållningens drivkrafter är många. Varför tar självhushållare från första början steget? Och vad gör att de fortsätter? Kan en drivkraft vara själva arbetet? Och vad är det som människor egentligen behöver för att vara lyckliga? Bland fåren hos Carolina Dahlberg i Ulvarp, Småland, börjar utforskandet.
Sidan:
12
Antal sidor:
6
Seriedel :
4
![Hasselnötter](https://tidning.alternativ.nu/wp-content/uploads/2019-1-018-045-510x351.webp)
🔒 Hasselnötter
Att odla hasselnötter i de mellersta och södra delarna av landet är något som borde vara lika självklart som att odla äpple. Ända sen isen lämnade vårt land har hassel funnits här och varit en del av vår kost. För självförsörjaren kan hassel vara ett bra komplement till andra frukter, bär och grönsaker.
Sidan:
18
Antal sidor:
4
![Ängssyra](https://tidning.alternativ.nu/wp-content/uploads/2019-1-022-056-510x313.webp)
🔒 Ängssyra
Ängssyra växer i hela Sverige och har genom historien använts som föda. Bladrosetterna har en syrlig smak och kan användas i sallader m.m. Förr skållades eller kokades bladen för att bli av med en del av den svagt giftiga oxalsyran.
Sidan:
22
Antal sidor:
3
Seriedel :
17
![Plocksidan 1/19](https://tidning.alternativ.nu/wp-content/uploads/Capture-510x183.jpg)
🔒 Plocksidan 1/19
Småtexter, nyheter, info om aktiviteter, tips, roliga händelser och goda recept passar in på Plocksidan. Skicka en kort text (max ca 500 tecken), gärna med bild, via mejl till tips@alternativ.nu eller sms/mms till 0730-32 71 28. Alla publicerade tips belönas med ett extra nr av Åter i prenumerationspotten.
Sidan:
24
Antal sidor:
1
![Bokrecensioner 1/2019](https://tidning.alternativ.nu/wp-content/uploads/combo1-510x359.jpg)
🔒 Bokrecensioner 1/2019
Recensioner av böckerna ”Fermentera 2.0” av Jenny Wikell och Lappa & laga” av Kerstin Neumüller
Sidan:
25
Antal sidor:
1
![Ankor del 1](https://tidning.alternativ.nu/wp-content/uploads/119PDF26.jpg)
🔒 Ankor del 1
Bor man på landet och vill börja lite med självhushållning brukar det vara en självklarhet att skaffa höns för ägg och kött, men varför inte samtidigt skaffa ett gäng ankor som ger underbara ägg att baka på och otroligt gott kött? Visserligen kräver de lite mer än höns, som exempelvis badvatten och bra lösningar för utfodring, men en liten flock ankor som kvackar på gårdsplanen är väl mysigt?
Sidan:
26
Antal sidor:
5
Seriedel :
1
![Slevar och kåsor](https://tidning.alternativ.nu/wp-content/uploads/2019-1-031-101-e1648079487137-510x323.webp)
🔒 Slevar och kåsor
Den här artikeln i serien Bruksslöjd handlar om tillverkning av slevar och kåsor. Vi tittar på hur vi väljer material och vad som kan vara bra att tänka på när vi täljer för att bibehålla hållbarheten i föremålet. Vi går också igenom torkning av olika arbeten, där föremålen är lite större och behöver längre torktid. Som tidigare arbetar vi således i färskt virke.
Sidan:
31
Antal sidor:
3
Seriedel :
4
![Furuland](https://tidning.alternativ.nu/wp-content/uploads/2019-1-034-113-510x346.webp)
🔒 Furuland
Från e-tjänsteutvecklare till självhushållare. Året var 2015 och vägen fram till ett beslut hade varit lång. Efter många timmar framför skärmen tog jag ett par djupa andetag och bestämde mig. Där slutade mitt gamla liv och mitt nya började. Snart gick flytten till barndomshemmet och där stod jag åter igen på farstukvisten, precis som jag gjort förr. Den enda skillnaden var nu att drömmen inte längre var att bli webbdesigner utan att bli självförsörjande och först och främst börja odla till husbehov.
Sidan:
34
Antal sidor:
4
![Vinden till vår fördel](https://tidning.alternativ.nu/wp-content/uploads/Untitled-4-3-510x329.jpg)
🔒 Vinden till vår fördel
Vindarna påverkar klimatet mer än vad vi tänker på, både lokalt och globalt. Alla vet vilken skillnad en svalkande vind gör en het sommardag, eller hur kallt det plötsligt kan kännas när en isande vind drar fram en solig januaridag. Men vinden kan också tämjas och användas för våra egna syften så länge som det sker på naturens villkor.
Sidan:
38
Antal sidor:
4
![Mat i en krissituation](https://tidning.alternativ.nu/wp-content/uploads/2019-1-042-150-510x322.webp)
🔒 Mat i en krissituation
För oss med självhushållarambitioner är tillgången på mat vanligtvis den enklaste utmaningen när det handlar om förberedelser inför en samhällsstörning. Bortsett från välfyllda frysboxar, jordkällare och skafferier har vi dessutom ofta mat i jorden som kan skördas i princip året om (beroende på var i landet vi bor).
Sidan:
42
Antal sidor:
2
Seriedel :
3