Niklas är författare till
böckerna: Lev som en bonde – 100 sätt att klara sig själv, Bondens Skafferi och högaktuella Krishandboken. Han är också föreläsare och utbildare inom odling, självhushållning, krisberedskap och friluftsliv.
Hemsida: www.krishandboken.se
Blogg: blogg.land.se/lev-som-en-bonde

Författare: Niklas Kämpargård

Hygien och sanitet

🔒 Hygien och sanitet

Den som lever ett självhushållande liv omges ofta av djur, jord och natur. Utmaningar och förutsättningar som bjuder på fantastiska möjligheter, men som också kräver en god hygien för att inte sprida sjukdomar, bakterier och smitta mellan olika djur, i både levande och förädlat tillstånd. Den som dessutom mjölkar själv, som förädlar ost, korv eller delikatesser måste vara ytterst medveten om vilken skada en bristfällig hygien kan orsaka. Lyckligtvis kommer vi långt med rent vatten, tvål och möjlighet att värma vatten.
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
4
Författare: Niklas Kämpargård
Kategorier: Hemberedskap, Hygien
Lästid: 7 minuter
Mat i en krissituation

🔒 Mat i en krissituation

För oss med självhushållarambitioner är tillgången på mat vanligtvis den enklaste utmaningen när det handlar om förberedelser inför en samhällsstörning. Bortsett från välfyllda frysboxar, jordkällare och skafferier har vi dessutom ofta mat i jorden som kan skördas i princip året om (beroende på var i landet vi bor).
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
3
Författare: Niklas Kämpargård
Kategorier: Hemberedskap
Lästid: 7 minuter
Vattenbrist

🔒 Vattenbrist

I självhushållarkretsar är bristen på vatten minst lika hotande som i en klassisk hyreskåk i stan. Där lägenhetsinnehavaren saknar vatten för att kunna dricka, diska, spola och laga mat är självhushållarens utmaningar snarare att få fram tillräckligt mycket vatten så att det räcker till både djur och hushåll. I synnerhet under torra somrar som den i år.
Undertitel:
– största hotet vid samhällsstörning
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
2
Värme

🔒 Värme

På en gård får ett strömavbrott stora konsekvenser även om utsattheten inte alls är lika stor som för en hyresgäst i stan. Ändå finns det en rad tänkbara scenarier som även självhushållaren bör tänka på. Inte minst hur vi förser djuren med vatten när elnätet ligger nere och hur vi tar hand om maten när frysen, kylen och spisen inte fungerar. I fem avsnitt – värme, vatten, mat, sanitet och kommunikation – ska jag ge tips på hur man kan bli mer förberedd långt innan det osannolika inträffar. Först ut är texten om värme.
Undertitel:
Vid kortare eller längre samhällsstörning
Tidning:
Antal sidor:
2
Seriedel :
1
X
Jag godkänner cookies : )