
🔒 Brännässla
I denna tredje del om nyttiga vilda växter har turen kommit till brännässlan, även den vanlig och lätt att känna igen. För självhushållaren är nässlan ofta en oönskad gäst vid gödselstackar, komposter och hönsgårdar. Att koka nässelsoppa på vårkanten tar inte mycket på beståndet, här kommer förslag på andra användningsområden.
Sidan:
3
Antal sidor:
5
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
3

🔒 Bygg en bakugn utomhus
En egen vedeldad bakugn är det många som drömmer om, men om man inte redan har en bakugn i huset är det ofta svårt att hitta plats och dessutom dyrt och svårt att bygga en. Som tur är finns det alternativ. Jag byggde för några år sedan en vedeldad ugn ute. Den är enkel och mycket billig att bygga.
Sidan:
6
Antal sidor:
2.3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Helens svampodlingsexperiment
Det började i våras med lite röjning. Flera stora trädstumpar, mindre stammar och högar med grenar -vad gör man med allt? Efter ett tag kom jag att tänka på svamp. Jag tänker inte beskriva den vedertagna metoden för svampodling, den beskrivs så bra i Åter nr 4 från 2003 och i handboken på nätet, i stället blir det en beskrivning av den lata svamp odlarens experiment...
Sidan:
8
Antal sidor:
1.7
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
1

🔒 Vedodlad ostronskivling
Jag har under året provat att odla ostronskivling och delar i den här artikeln med mig av mina erfarenheter. Trots min ringa vana blev skörden ac ceptabel och jag tyckte att experimentet var roligt. Den metod jag beskriver kan ge svamp höst och vår i upp till fem år utan något egentligt underhåll.
Sidan:
10
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
2

🔒 Att jaga och ta vara på rådjur
För många jägare med självhushåll är rådjursjakten högt prioriterad. Här ges en beskrivning av rådjur och hur man jagar dem, samt hur man tar till vara på kött, skinn och horn.
Sidan:
12
Antal sidor:
3.3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
5

🔒 Gårdschark
Att sälja köttprodukter hemifrån gården är förenat med en hel del att tänka på. Denna charkkurs gav en god inblick i regler, hygien och förädling; kunskap som kan vara till nytta även för den som bara förädlar sitt kött till husbehov.
Sidan:
15
Antal sidor:
3.3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Ett år i Vimmenarp
Så här drygt ett år efter vår inflytt i ok tober 2010 ska vi försöka summera vår första tid här i Vimmenarp. Vi som bor här är Tomas, Åsa och Axel. Bondkatterna Selma, Florence och Ester. Fem hönor och en tupp. Tre gotlandsfår Max, Mira och Molly.
Sidan:
18
Antal sidor:
3.3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Tips från en yrkesbiodlare, del 1
I Åter 1-3/07 fick vi följa med ett år i en husbehovs-biodling. I denna nya serie berättar Lars Hedlund hur det kan gå till i en stor och mer rationell biodling och hur man kan sköta sina bin på ett enklare och effektivare sätt.
Sidan:
22
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
1

🔒 Från uthus till hus
I två år har jag nu snickrat på ett 36 m2 stort uthus. Målet har varit ett personligt hem, byggt med enkla metoder och naturliga material. Och utan lån. Så här gick det.
Sidan:
24
Antal sidor:
3.3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Bygg en raketspis
Raketspisen utvecklades inom ett biståndsprojekt i trädfattiga utvecklingsländer. Den eldas med ris och kvistar och överför en maximal del av värmeenergin till matlagningskärlet. Samtidigt är den lätt och gratis att tillverka i hemmet. Kanske något vi kan ha nytta av även här uppe i norden?
Sidan:
27
Antal sidor:
2.7
Läsläge:
PDF & Läsläge