
🔒 Björk
Björk är inte bara den mest omtyckta veden att elda med, eller ett vanligt virke i möbler och husgeråd. Det finns många andra användningsområden. Här är lite om hur du tar tillvara blad, sav, slanor, näver och rötter.
Sidan:
3
Antal sidor:
5
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
4

🔒 Lantraser-Mina favoriter
Våra svenska lantraser är raser som under lång tid anpassats till vårt klimat och de behov och förutsättningar som funnits i ett samhälle baserat på självhushållning. De är därför synnerligen intressanta för dagens självhushållare och väl värda att bevara. Under åren har jag lärt känna många raser närmare och tänkte här delge er några av mina personliga favoriter!
Sidan:
8
Antal sidor:
5
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Två enkla skjutstöd
Som jägare har man ett ansvar att inte orsaka de djur man skjuter mer lidande än nödvändigt. Genom att använda sig av skjutstöd förbättrar man effektivt sitt skytte. Här beskrivs hur man enkelt kan tillverka två olika typer av skjutstöd.
Sidan:
13
Antal sidor:
1.3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
6

🔒 Hårdost
Den senaste tiden har det i Åter tagits upp hur man gör färsk ostar, fetaost, mögelost mm, men det var nu drygt tio år sedan någon skrev om hur man gör hårdost. Här är en artikel om grundprinciperna. Jag avslutar med ett enkelt recept och hoppas att fler delar med sig av sina recept i tidningen eller forumet på Alternativ.nu
Sidan:
14
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Odlingserfarenheter på andra sidan jordklotet
Tillsammans med min dotter Hjördis åkte jag till Nya Zeeland där vi arbetade som volontärer på olika gårdar. Vi åkte genom organisationen Wwoof, där man arbetar cirka 30 timmar i veckan mot mat och husrum. Ett bra sätt att lära sig något nytt i ett spännande land och få kontakt med lokalbefolkningen. Samtidigt har man möjlighet att resa runt lite och ta del av natur och kultur. Här följer en del ur vår dagbok:
Sidan:
18
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
1

🔒 Livet med wwoofare på en ö i havet
Vi har en Wwoof-gård och det är fantastiskt. På många sätt. Hela världen kommer hit till oss medan vi går och klafsar runt i samma jord. Det ger oss en möjlighet att på allvar förstå att det vi gör ingår i ett större nätverk och att vi inte är ensamma.
Sidan:
21
Antal sidor:
1
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
2

🔒 Tips från en yrkesbiodlare, del 2
I en stor biodling är man tvungen att sköta sina bin på ett rationellt sätt om verksamheten ska gå ihop. Husbehovsodlare har inte samma effektivitetskrav på sig, men kan ändå dra nyttig lärdom av en yrkesbiodlares erfarenheter. I förra numret berättade Lars Hedlund hur det kan gå till i hans biodling under mars, april och maj. Vi fortsätter här med resten av biåret.
Sidan:
22
Antal sidor:
2.7
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
2

🔒 Fiskodling
När man odlar fisk håller man fisken i tätare bestånd än vad som förekommer naturligt i hav och sjöar. Det innebär att man måste mata den och kanske även rena vattnet. Här ska vi ta en titt på vad det finns för olika alternativ för att göra detta på ett vettigt och småskaligt sätt.
Sidan:
25
Antal sidor:
3.3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Backgårds, del 5
Då är det dags för comeback från Backgårds efter en mild men ganska slitsam vinter.
Sidan:
28
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge