Sidan:
3
Författare:
Joakim Lilja
🔒 Restaurering av jordkällare med valvtak
En mycket intressant restaurering av en jordkällare gjordes på Ambjörntorp i Gudhem. Vi hade letat efter ett lämpligt objekt att restaurera för en kurs och hittade en riktigt dålig jordkällare hemma hos Petter och Camilla. Valvet hade stora skador och hela fronten var rasad. Eftersom det slumpade sig så att det blev hemma hos redaktören för tidningen Åter så tyckte jag att det vore kul att skriva lite om det. Men först lite om själva konstruktionen.
Sidan:
6
Författare:
Lina Sofia Lundin
🔒 Naturfärga garn & tyg
Garn och tyg kan få vackra och levande färger från vilda och odlade växter, liksom mat och hushållsavfall. Med rätt metod och lite tålamod kan man få en bra hållbarhet på färgen även utan betning med otäcka kemikalier.
Sidan:
8
Serie:
Getkunskap för tvåbenta
Del I Serie:
9
Författare:
Christina Liljerås
🔒 Bockar
Den småländske man som får höra att han är en redig bock lär inte uppskatta komplimangen. Bockar, liksom många andra av lantbrukets handjur, dras med ett oförtjänt dåligt rykte. Dags att börja ge bockarna det goda renommé de faktiskt förtjänar! Den nionde delen i Åters serie om getter handlar om bockar.
Sidan:
11
Författare:
Maria Eriksson
🔒 Tova & spinna hundull
Ull från olika djur är ett mångsidigt naturmaterial som vi kan använda till mycket i ett hushåll. Jag har främst använt mig av ull från får till kläder, hattar, skor och leksaker, både kardad ull till tovning och spunnen ull till stickning och virkning. Nu har turen kommit till att prova att arbeta med underull från hund.
Sidan:
14
Författare:
Hanna Bergström
🔒 Veganmat för självhushållare
Det finns en stereotyp, men inte helt ogrundad, bild av veganen som lever på importerade sojaprodukter och exotiska frukter och nötter medan självhushållaren sliter med sina djur och frossar i kött. I själva verket kan de två livsstilarna utgöra en utmärkt kombo, där veganen lär sig odla sin egen mat och självhushållaren kommer undan med färre djur, utan att behöva köpa kött- eller mjölkprodukter utifrån. Här är några tips på hur man får i sig det man behöver genom hemodlade vegetabiliska råvaror såväl som spännande veganska rätter att utöka din repertoar med.
Sidan:
16
Författare:
Antal Horvath
🔒 Karp till husbehov
Vi är inte vana att äta karp i Sverige, vilket är synd, då det är en tacksam fisk att odla. Till skillnad från den oftare odlade regnbågslaxen kan karpen själv föröka sig i odlingar och är bättre på att hitta sin föda, som bl a består av växter. Karpen är tålig, snabbväxande och trivs i småvatten och dammar vilket gör den till en passande fisk att odla för husbehov.
Sidan:
20
Serie:
Stolp- & timringsteknik
Del I Serie:
10
Författare:
Sven-Gunnar Håkansson
🔒 Gästhus i stolpteknik
Vi får här följa byggnation av ett gästhus med våtutrymme samt bastu. När man bygger ut en liten sommarstuga som här var fallet så prioriterar man kanske inte extra sovrum för gäster och rejäla våtutrymmen. På en vecka kan man resa en stolpstomme av den här storleken med hjälp av någon byggkunnig. Sedan kan husägarna i egen takt spika ytterpanel, lägga taktäckningen av tegel eller plåt samt inreda huset.
Sidan:
24
Författare:
Jan Lönn
🔒 Halverad elräkning
Det jag lärt mig av mina försök att minska elräkningen är att det inte bara är en väg som leder mot målet utan flera. Det är vägarna mot solcellerna, den vattenmantlade braskaminen, ackumulatortanken och avstickare mot tidur och elpatroner och el-byråkraternas snåriga stigar mot förlustersättning, el-certifikat och ursprungsgaranti.
Sidan:
27
Författare:
Emelie Högberg
🔒 Bräcksta
För sju år sedan hittade vi vårt paradis. Tidigare boenden hade mest varit hållplatser på väg till någonstans, var visste vi inte riktigt. Vad vi visste var i alla fall att vi skulle bo på landet, i ett äldre hus och gärna med någon möjlighet till att kunna ha djur. Till slut hittade vi alltså hem. Mycket vatten har flutit under broarna sedan dess, både gård och invånare har förändrats och kommer att fortsätta förändras. Men det vi har hittat under de här åren - känslan för ett ställe, intresset för odling, djur och natur - är något konstant och som jag är övertygad om inte kommer att rubbas. Just nu försöker jag komma underfund med hur man bäst kombinerar självhushållning och lönearbete, om man kan hitta en balans däremellan och hur mycket man kan lägga i vardera vågskål för att jämvikt ska nås.
Sidan:
30
Serie:
Gunillas örter
Del I Serie:
20
Författare:
Gunilla Kvarnström
🔒 Stensöta
Stensöta (Polypódium vulgare) är nordens lakritsrot, medicinalväxt för människor och djur, men kanske främst använd som godis.