
🔒 Odlingskooperativet Under Tallarna
Vad är det som gör att en grupp unga människor väljer att lägga hela sitt liv, utan lön, på att under 6 år bygga upp en liten trädgård i ett skogsbryn? Vad är det som gör att människor från hela landet besöker platsen för att se och känna på den kultur som har skapats? Egentligen vet vi inte, men det närmaste svar vi fått verkar stavas: meningsfullhet. Mening för individen och mening för det kollektiva. Kanske har Under Tallarna lyckats skala bort allt som inte känns 100 % meningsfullt och har därför en stor dragningskraft på människor.
Sidan:
3
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Hemmaodling av sojabönor
Odlingen av allehanda baljväxter har tagit fart de senaste åren. Sojaböna är en av dessa växter som man kan odla hemma i trädgården, men det är ingen nybörjargröda utan kräver en del kunskap för att lyckas med.
Sidan:
7
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Vårt halmbalshus
Det har nu gått ungefär 10 år sedan vår familj flyttade in i vårt självbyggda halmbalshus, beläget i ekobyn Utsikten på östra Orust i Bohuslän. Man kan betrakta dessa år som en prövoperiod, under vilken vi har kunnat utvärdera projektet – vad som varit bra, vad som aldrig borde ha gjorts, samt hur projektet skapat reaktioner i olika sammanhang.
Sidan:
10
Antal sidor:
5
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Bokahall
Från torpare till småbönder. I vårt förra utflyttarbrev i Åter 2/2014 bodde vi i ett litet torp som heter Biberget. Tack vare den ruskigt låga hyran och att vi är billiga i drift, kunde vi få ihop ett bra startkapital att köpa en liten gård för. Februari 2015 flyttade vi in på Bokahall.
Sidan:
15
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Saltning av kött och fisk
Har man eget och bra kött eller fisk som man vill förädla genom rökning, torkning, korvtillverkning eller på annat sätt, är det avgörande att det först blir rätt med saltningen. Ett av de svåraste och mest omdiskuterade ämnena inom chark- och fiskföräd- ling är salt och saltning. Jag kommer här att redogöra för mina tankar och idéer samt delge mina erfarenheter i detta ämne.
Sidan:
18
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Vad är självhushållning?
Självhushållning och självförsörjning är två begrepp som används flitigt för att beskriva människor som bor på landsbygden och producerar egen mat. Men vad är egentligen en självhushållare? Finns det någon riktlinje för vad eller hur mycket människor behöver producera för att kunna kalla sig för självhushållare? Och vad menas egentligen med frågan: Men hur självförsörjande är ni då? Här försöker jag reda ut begreppen tillsammans med självhushållarna Daniel Larsson från Näshulta, Daniel Hägerby från Södra Skärshult och Isabelle Nilsson från Grytgöl, som jag besökte på min resa.
Sidan:
22
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
1

🔒 Ogräsbekämpning
De bästa metoderna mot ogräset är de som gör att det aldrig lyckas etablera sig. En ogräsplanta som fått fäste och börjat växa till är långt svårare att få bort än en som precis har grott. Med rätt metoder kan du dessutom drastiskt minska antalet ogräs som överhuvudtaget gror i din odling. Samtidigt gäller motsatsen. Med fel metoder kan du snabbt föröka upp ogräset och få oöverskådliga problem.
Sidan:
25
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Frukt och bär i villaträdgården
Att själv odla bär och frukt så det räcker hela året är det roligaste, godaste och bästa för hälsan du kan göra. Humlor, bin och andra insekter blir glada på köpet. Insatsen är i förhållande till utfallet marginellt och det krävs inga stora ytor. Jag får själv ihop min familjs årsbehov i en vanlig villaträdgård och tänkte nu berätta hur jag gör, med förhoppningen att bidra med lite inspiration och nyttiga tips till blivande frukt- och bärodlare.
Sidan:
28
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Six Oaks
Från Nederländerna, via Tyskland, hamnade vi för sex år sedan i Småland. Här fanns mycket natur, mark för våra odlingar och ett litet hus med ladugård. Redan som barn var jag fascinerad av hur man levde förr i tiden. Under uppbyggnaden av vårt nya liv här i Sverige har jag märkt att det går väldigt bra att kombinera vårt självhushåll med mitt intresse för historia.
Sidan:
32
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Krympburkar
Krympburkar slöjdas av både färskt och torkat virke. Den råa urholkade stammen krymper när den torkar och smiter då åt runt den inkilade, redan torkade, bottenplattan. Ett slöjdprojekt som ger praktiska, vackra och personliga förvaringskärl till hushållet.
Sidan:
34
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
1

🔒 Vindskydd
När någon utbrister ”Vilket äventyr!” tänker många säkert långt bort och exotiskt, vackra sandstränder och snorkling bland ”Nemo-fiskar”. Inte många tänker på de roliga och spännande upplevelser enkelt frilufts- liv i Sverige erbjuder. Vi har faktiskt tusentals vindskydd, utplacerade på vackra ställen över hela landet, som vi alla får använda helt gratis när vi vill. De är en fantastisk tillgång när vi behöver en paus från vardagen och vill uppleva ett litet äventyr nära naturen, enkelt och billigt.
Sidan:
36
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge

🔒 Brännässla örtspalten
Brännässla, Urtica dioica, är mycket användbar. Den är också vanlig i stora delar av Norden. Hela växten används, oftast blad, stjälkar och frön var för sig.
Sidan:
39
Antal sidor:
0.5
Läsläge:
PDF & Läsläge
Seriedel :
23