Ingvar Claesson
Att skära grenar på träd för att samla löv till djuren är det äldsta sättet att skaffa vinterfoder på och gjordes långt innan man började skörda hö. Det hade många namn i olika delar av landet, men kallas nu allmänt för att hamla. Nu menar vi alltså själva beskärningen och inte lövtäkten, eftersom det är mycket sällsynt idag att man tar tillvara lövet till foder. Träden blir av hamlingen karaktäristiska och kan bli mycket gamla. De blir något av levande fornminnen som visar på en uråldrig tradition, samtidigt som de hyser en spännande biologisk mångfald. Det är mycket att tänka på vid hamling, särskilt om det har gått en tid sedan senaste beskärningen. I denna artikel kan du läsa tips om hur du kan göra.
Köp artikeln eller köp hela tidningen i pappersformat eller som pdf. Om du köpt tidningen tidigare men ändå ser detta så får du logga in så ska det nog gå bra.

Åter 3/14
Läs hela tidningen i nätversion här
- Gör din egen näverslira
- Hamla dina träd
- Lettisk surdegsbakning
- Mer om kött
- Rekofestivalen på Nääs
- Självhushållningsfestivalen i Skärstad
- Mies & Ericas nybörjarbrev, del 2&3
- Boken Självhushållning
- Småskalig kolning för torpare
- God mat av pumpa
- Förökning genom svärmning
- Strandkål
- Rölleka & Johannesört
30 krLägg i varukorg
Papperstidning30 krLägg i varukorg