Författare: Michael Bergman

Anlägg en äppelträdgård

🔒 Anlägg en äppelträdgård

Nu är det vinter och kallt, men snart kommer våren och då är det dags att anlägga äppleträdgården. Men det är nu planering av vårens aktiviteter måste ske.
Tidning:
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge
Författare: Michael Bergman
Kategorier: Frukt & bär, Odling
Lästid: 8 minuter
Lingon

🔒 Lingon

Lingon är ett ris med vintergröna läderartade blad och ett av våra vanligaste och mångsidigaste bär. Lingonet tillhör ljungväxterna och är nära släkt med blåbär, tranbär och odon. Namnet lingon är besläktat med namnet ljung och syftar troligen på växtplatsen, då lingon och ljung ofta växer på samma plats.
Undertitel:
Skogens röda guld
Tidning:
Antal sidor:
2
Läsläge:
PDF & Läsläge
Författare: Michael Bergman
Lästid: 9 minuter
Gör ditt eget äppenvin

🔒 Gör ditt eget äppenvin

När jag var 15 år, våren 1977, hittade jag ett recept på maskrosvin i en tidning. Jag hade sedan en tid varit nyfiken på att göra eget vin, jag plockade maskrosblommor flitigt och gjorde en liten sats på kanske 3-4 liter. Det blev nog aldrig riktigt färdigt vin innan jag hade provsmakat och lockat andra att smaka av min jäsande maskrossaft. Det tog slut. Men mitt intresse var väckt att göra eget vin. Nästa vin blev ett äpplevin som jag gjorde tillsammans med min farfar. Han hade gjort fruktvin hemma sedan 1920-30-talet och jag minns fortfarande hur jag som 8-åring fick smaka russinvin, en god saft som jag blev varm och lite uppspelt av.
Tidning:
Antal sidor:
3
Läsläge:
PDF & Läsläge
Författare: Michael Bergman
Lästid: 13 minuter
Gör ett eget äppelträd

🔒 Gör ett eget äppelträd

Min drömträdgård är många fruktträd som står i en äng. Några av träden är tillräckligt stora och gamla så att jag kan knyta min hängmatta mellan dem. På våren blommar min fruktäng, jag ligger i hängmattan och lyssnar på binas surr och läser en bok med recept om allt gott jag kan göra med all frukten. På sommaren går jag runt och tittar på det som mognar. På hösten är jag flitig, inspirerad av alla fantastiska recept jag läst. På vintern äter jag av allt som jag gjort av min frukt. Detta är min drömträdgård. Jag har den inte än, men jag arbetar med att skapa den. Du kan också skapa en sådan fruktträdgård. Därför tänker jag berätta för dig hur du gör dig ett eget äppleträd, hur du vårdar det och hur du kan ta hand om skörden. Det jag beskriver är inte hur man etablerar ett modernt professionellt fruktplantage utan hur man skapar och vårdar en klassisk fruktlund med stora vackra träd som ger bra med frukt. En fruktträdgård att vistas i, med äpplen för husbehov.
Tidning:
Antal sidor:
4
Läsläge:
PDF & Läsläge
Författare: Michael Bergman
Kategorier: Frukt & bär, Odling
Lästid: 19 minuter
X
Jag godkänner cookies : )