Författare: Jan-Erik Mattsson

Bygg ett värmemagasin

🔒 Bygg ett värmemagasin

Med ett murat värmemagasin mellan kaminen och skorstenen sänker man rökgastemperaturen till skorstenen och tar vara på mer av värmen i rökgaserna. Dessutom ger värmemagasinet värme långt efter att man har slutat elda, ungefär som en kakelugn. Framför allt minskar man brandrisken.
Undertitel:
– minska brandrisken och ta vara på mer värme
Tidning:
Antal sidor:
4
Lästid: 14 minuter
Återbrukshuset del 2

🔒 Återbrukshuset del 2

I Åter nr 2/2019 berättade vi om hur vi renoverade ett litet hus med återanvänt byggnadsmaterial och lösningar för ett modernt och resurssnålt boende. Vi beskrev hur vi förbättrade värmeisoleringen i golv och ytterväggar och hur vi gjorde för att förebygga fuktproblem. Nu berättar vi om uppvärmning, el, vatten, avlopp och om behandling och användning av fekalier och urin från våra urinseparerande toaletter. Vi avslutar med lite tankar om boende som en pågående process.
Undertitel:
Uppvärmning, el, vatten och avlopp
Tidning:
Antal sidor:
4
Återbrukshuset del 1

🔒 Återbrukshuset del 1

Ett gammalt ruckel som på 1890-talet var byggt av återanvänt byggnadsmaterial renoverades drygt 100 år senare, så långt möjligt med återanvänt byggnadsmaterial och lösningar för ett resurssnålt boende. Resultatet blev en mycket låg boendekostnad, en hög grad av återanvändning och återvinning av byggnadsmaterial, en liten användning av vatten med liten tillförsel av näringsämnen till grundvattnet och en bostad som är ”större på insidan än på utsidan”. Trots att renoveringen är anpassad till husets förutsättningar och våra behov, så kan våra överväganden och konkreta lösningar vara intressanta för fler som ska renovera och bo i äldre hus.
Tidning:
Antal sidor:
5
Lästid: 12 minuter
X
Jag godkänner cookies : )