Ur Åter 2/07 Lästid: 5 minuter

🔒 Bastabinne

-

Människan har alltid levt i ett nära samspel med naturen. Hon är en smart varelse som tillverkar de föremål som behövs för att fånga, samla och bära. Från djurens hår tillverkar man garn till kläder. Av lin spinner man garn till vävnader. Av vidjor snor man handtag att bära med. Av träspån/bast formas olika slag av korgar.

Bastabinne är en av de allra äldsta slöjdarterna. Allra äldst är att tillverka rep. Det har man gjort av träbast och vidjor överallt i landet. Det är inte så svårt att tänka att man av repet tillverkar andra användbara föremål. Mjärdar och kassar att bära i ligger i en enkel och naturlig utveckling och då i denna öglebindningsteknik. Bastabinnet är egentligen en textil teknik men i trä. Ett slags mellanting.

Köp tidningen i pappersformat eller nätversion så får du tillgång till artikeln direkt. Det går också att bara köpa den enskilda artikeln som nätversion.

(Om du är inloggad och köpt tidningen men ändå ser detta, prova att ladda om sidan ett par gånger. Om det inte hjälper, hör av dig så fixar vi det ; ) )

Bastabinne


kr


Åter 2/07 – Nätversion


25 kr


Åter 2/07 – Papperstidning


25 krFler artiklar i Åter 2/07Fler artiklar om Hantverk, Korgflätning
X
Jag godkänner cookies : )